piątek, 16 grudnia 2016

Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym

Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym.

Znakomity dodatek do mięs. Przepis inspirowany książką "Kuchnia Polska" z Lidla Karola Okrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle dodaję coś od siebie, zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki.

SKŁADNIKI:

4 ugotowane lub upieczone buraki
opakowanie mrożonych wiśni
sól i pieprz do smaku 
1 łyżka miodu
1 goździk 
2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
ząbek czosnku
liście tymianku lub mięty 

PRZYGOTOWANIE:

Buraki pokroiłam w ósemki. Na patelni rozgrzałam miód dodałam goździk i czosnek. Dodałam do gorącego płynu rozmrożone wiśnie i dodałam buraki. Szybko podgrzałam całość. Posypałam świeżym tymiankiem i odrobiną mięty.
Dodałam kilka kropel oleju lnianego