Znakomity dodatek do mięs. Przepis inspirowany książką "Kuchnia Polska" z Lidla Karola Okrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle dodaję coś od siebie, zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki.
SKŁADNIKI:
4 ugotowane lub upieczone buraki
opakowanie mrożonych wiśni
sól i pieprz do smaku
1 łyżka miodu
1 goździk
2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
ząbek czosnku
liście tymianku lub mięty
PRZYGOTOWANIE:
Buraki pokroiłam w ósemki. Na patelni rozgrzałam miód dodałam goździk i czosnek. Dodałam do gorącego płynu rozmrożone wiśnie i dodałam buraki. Szybko podgrzałam całość. Posypałam świeżym tymiankiem i odrobiną mięty.
Dodałam kilka kropel oleju lnianego
Dodałam kilka kropel oleju lnianego