Kochamy dania jednogarnkowe i to takie jest. Dorsz duszony w pomidorach z krewetkami w białym winie. Można to samo zrobić z inną rybą np.z łososiem.
2 porcje
czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 sztuki polędwicy z dorsza
6 krewetek
pomidorki koktajlowe
pomidor pomarańczowy
sól i pieprz
1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
1/2 łyżeczki chili w płatkach
oliwa z oliwek 2-3 łyzki
skórka z cytryny do smaku
garść kolendry
garść listków bazylii
2 ząbki czosnku
białe wytrawne wino 100 ml
Przygotowanie:
Umyte pomidorki kroimy na półówki, pomidora pomarańczowego w dużą kostkę (jeśli nie macie to pomińcie ten składnik, nie jest on konieczny). W rondlu rozgrzwamy oliwę dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę, ziarna kolendry i chili w płatkach podsmażamy chwilę i dodajemy pomidorki. Kiedy puszczą sok dodajemy posolonego i oprószonego pieprzem dorsza, dolewamy wino i odparowujemy je. Dusimy dorsza ok. 10 minut w połowie czasu gotowania przekręcamy na drugą stronę. Dodajemy krewetki i dusimy 3- 4 minuty aż zrobią się różowe. Na koniec posypujemy skórką z cytryny. Podajemy posypane ziołami.