czwartek, 6 grudnia 2012

Gwiazdkowe bułeczki z nadzieniem do makowca


W pierwszy dzień świąt na śniadanie będą u mnie bułeczki z nadzieniem do makowca. Jeśli zostaną resztki nadzienia, będę wiedział jak je wykorzystać, ale najpierw zrobiłam pierwsze przymiarki.




mała puszka gotowego maku z bakaliami
2,5 szklanki mąki
pół opakowania suchych drożdży
3 jajka+ 1 żółtko
2 łyżki miodu
łyżeczka gęstej esencji waniliowej
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłego mleka
mąka do posypywania


  Ze składników zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, rozwałkuj na 0,5 cm placek i wycinaj kółkami krążki. Na środek włóż łyżeczką nadzienie i zlep drugim krążkiem , palcami formuj tak aby bułeczki po upieczeniu nabrały kształtu gwiazdki.

Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem i posyp makiem. Piecz 20-30 min w 180 stopniach.

wtorek, 4 grudnia 2012

Pachnący anyżkiem gwiazdkowym kompot z suszonych owoców

Próba udana. Do tradycyjnego kompotu na wigilijny wieczór dodałam orientalne przyprawy. Wypijam już 3 szklankę.  Jest coraz lepszy, bo owoce wciąż uwalniają smaki. Te święta moje tradycyjne potrawy będą podrasowane, troszkę pozmieniam. Hm... do finałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy. 


Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi 
1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku)
miód do smaku
kilka goździków
4 plasterki świeżego imbiru
szczypta cynamonu
5 litrów wody źródlanej 

Miej pod ręką śliwki wędzone jeśli kolor będzie niewyraźny.


poniedziałek, 3 grudnia 2012

Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami


Moja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego śledzia bałtyckiego.

300 g solonego śledzia
100 ml białego octu winnego
kilka sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
oliwa z oliwek ok 100 ml
puszka czarnych oliwek
suszona bazylia i oregano do smaku



Śledzie namocz w wodzie na ok. 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe kawałeczki i skrop winnym octem. Pomidory posiekaj najdrobniej jak się da, wsyp do nich suszoną bazylię i oregano. Wymieszaj. Wyjmij śledzie z octu. Nasmaruj papką śledzie. Polej oliwą a na wierzch rozłóż drobno pokrojone oliwki.


Najlepsze na następny dzień. Podawaj z grzankami polanymi oliwą.
Smacznego!

niedziela, 2 grudnia 2012

Makaron gwiazdki domowy z wigilijnym barszczem

Dziś była u mnie próba wykonania makaronu gwiazdki. Praca była żmudna, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują z wigilijnym barszczem. 
Składniki: 

2,5 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
2 duże jajka


Z podanych składników zagniotłam makaron. 
Rozwałkowany placek podsuszyłam i wycinałam gwiazdki. Kiedy trochę podeschły zagotowałam wodę z solą i gotowałam 2 minuty po wypłynięciu.
Potem zahartowałam zimną wodą.



Składniki na barszcz:

2 litry wody
(pęczek warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, cebula) 
2 duże buraki stare na tarce
1 szklanka zakwasu buraczanego
2 prawdziwki wcześniej namoczone
4 wędzone śliwki
ząbek czosnku
majeranek, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
olej

             


Warzywa umyłam i pokroiłam. Zalałam 2 litrami wody. Dodałam wcześniej grzyby i przyprawy. Wywar gotowałam 30 minut na małym ogniu. Następnie dodałam stare buraki, suszone śliwki i czosnek. Krótko gotowałam. Dolałam zakwas i doprawiłam. Polałam 2 łyżkami oleju. 



Smacznego!