wtorek, 4 grudnia 2012

Wigilijny kompot z suszu z przyprawami


U
gotowałam kompot z suszu tradycyjny ale dodałam orientalne przyprawy. Wypijam już trzecią szklankę. Jest coraz lepszy, bo owoce wciąż uwalniają smaki. W te święta moje tradycyjne potrawy będą podrasowane, trochę pozmieniam. Hm... do finałowego kompotu chcę dodać skórkę z cytryny i pomarańczy. 


                       SKŁADNIKI:

1 opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi 
1 sztuka anyżku gwiazdkowego! (z nim ostrożnie aby nie zdominował smaku)
miód do smaku
kilka goździków 2-3szt.
4 plasterki świeżego imbiru
laska cynamonu cejlońskiego 
3 litry wody źródlanej 

PRZYGOTOWANIE: 

Susz przesypać do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą. Gotować 30 minut. Wynieść na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia można dosłodzić miodem.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami



Ś
wiątecznego śledzia zrobiłam po włosku. Włoskie dodatki świetnie pasują do naszego śledzia bałtyckiego.

Składniki:

300 g solonego śledzia
100 ml białego octu winnego
kilka sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
oliwa z oliwek ok. 100 ml
puszka czarnych oliwek
suszona bazylia i oregano do smaku



Przygotowanie:

Śledzie namocz w wodzie na ok. 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe kawałki i skrop winnym octem. Suszone pomidory posiekaj najdrobniej jak się da, wsyp do nich suszoną bazylię i oregano oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, wlej oliwę i wymieszaj nastepnie dodaj  śledzieą a na wierzch rozłóż drobno pokrojone oliwki.


Najlepsze na następny dzień. Podawaj z grzankami polanymi oliwą.

niedziela, 2 grudnia 2012

Makaron gwiazdki domowy z wigilijnym barszczem

Dziś była u mnie próba wykonania makaronu gwiazdki. Praca była żmudna, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują z wigilijnym barszczem. 

Składniki: 

2 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
2 duże jajka

Prygotowanie:

Z podanych składników zagniotłam ciasto na makaron. 
Rozwałkowałam placek podsypując mąką, aby się nie przyklejał, następnie podsuszyłam i wycinałam gwiazdki foremkami do ozdaniania tortów. Kiedy trochę podeschły zagotowałam wodę z solą i gotowałam 1 minutę po wypłynięciu gwiazdek na wierzch.
Potem zahartowałam zimną wodą.




Składniki na barszcz:

2 litry wody
(pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por, cebula) 
2 duże buraki stare na tarce
1 szklanka zakwasu buraczanego
2 prawdziwki wcześniej namoczone
4 wędzone śliwki
ząbek czosnku
majeranek, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
olej

          Przygotowanie:

Warzywa umyłam i pokroiłam. Cebulę przekroiłam na pół i  przypaliłam na suchej patelni. Do garnka wlałam 2 litry wody i dodałam warzywa oraz namoczone kapelusze grzybów. Gotowałam do miękkości do 30 minut na małym ogniu. Następnie dodałam starte buraki, suszone śliwki i czosnek. Krótko gotowałam. Dolałam zakwas i doprawiłam. Polałam 2 łyżkami oleju. 



Smacznego!