Dziś była u mnie próba wykonania makaronu gwiazdki. Praca była żmudna, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują z wigilijnym barszczem.
Składniki:
2 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
Prygotowanie:
Z podanych składników zagniotłam ciasto na makaron.
Rozwałkowałam placek podsypując mąką, aby się nie przyklejał, następnie podsuszyłam i wycinałam gwiazdki foremkami do ozdaniania tortów. Kiedy trochę podeschły zagotowałam wodę z solą i gotowałam 1 minutę po wypłynięciu gwiazdek na wierzch.
Potem zahartowałam zimną wodą.
Składniki na barszcz:
2 litry wody(pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por, cebula)2 duże buraki stare na tarce1 szklanka zakwasu buraczanego2 prawdziwki wcześniej namoczone4 wędzone śliwkiząbek czosnkumajeranek, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiegosólpieprzolej
Przygotowanie:
Warzywa umyłam i pokroiłam. Cebulę przekroiłam na pół i przypaliłam na suchej patelni. Do garnka wlałam 2 litry wody i dodałam warzywa oraz namoczone kapelusze grzybów. Gotowałam do miękkości do 30 minut na małym ogniu. Następnie dodałam starte buraki, suszone śliwki i czosnek. Krótko gotowałam. Dolałam zakwas i doprawiłam. Polałam 2 łyżkami oleju.
cudny ten makaron!
OdpowiedzUsuńśliczny makaronik, bardzo świąteczny, a próbowałaś może z mąki razowej? bo ja spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTak miałam sypnąć orkiszem, ale kolorek był taki żółciutki od jajek, ze chyba następnym razem dodam błonnik z Dobrej kalorii:)
Usuń