wtorek, 4 grudnia 2012

Wigilijny kompot z suszu z przyprawami


U
gotowałam kompot z suszu tradycyjny ale dodałam orientalne przyprawy. Wypijam już trzecią szklankę. Jest coraz lepszy, bo owoce wciąż uwalniają smaki. W te święta moje tradycyjne potrawy będą podrasowane, trochę pozmieniam. Hm... do finałowego kompotu chcę dodać skórkę z cytryny i pomarańczy. 


                       SKŁADNIKI:

1 opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi 
1 sztuka anyżku gwiazdkowego! (z nim ostrożnie aby nie zdominował smaku)
miód do smaku
kilka goździków 2-3szt.
4 plasterki świeżego imbiru
laska cynamonu cejlońskiego 
3 litry wody źródlanej 

PRZYGOTOWANIE: 

Susz przesypać do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą. Gotować 30 minut. Wynieść na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia można dosłodzić miodem.

4 komentarze:

  1. zakochałam się w tej kompozycji przypraw :) muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki kompot, choć nigdy jeszcze nie dodawałam anyżu. Koniecznie muszę to zmienić :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja już czekam do wigilii, żeby się go napić ;)

    OdpowiedzUsuń