Pyszne, pożywne a przede wszystkim zdrowe śniadanie w postaci zapiekanej owsianki ze śliwkami, orzechami włoskimi. Pyszny SMAK i kolor!
SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków owsianych (jumbo bezglutenowych) lub górskich
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki węgierki ( ok. 300 g)
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka kardamonu mielonego
2 utarte goździki
2 łyżki syropu klonowego
miód
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na 10 minut. Obrane śliwki poprzecinać na cztery części, przełożyć do większej miski, dodać przyprawy i orzechy, wymieszać. Dodać płatki i proszek do pieczenia i wymieszać. Formę do zapiekania posmarować olejem przełożyć masę, wyrównać od góry łyżką. Na wierzch położyć kilka kawałków śliwek. Zapiekać 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Na talerzu polać jeszcze ulubionym miodem.