czwartek, 22 września 2022

Pierogi z bryndzą z olejem rzepakowym

Nie ma nic lepszego niż micha gorących pierogów kiedy jest zimno popijanych żurem. 

Moje pierogi są  z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.


Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki letniej wody

2 łyżki oleju 

+ mąka do podsypywania


Farsz:

8 średniej wielkości ziemniaków

1/2 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki majeranku

cebula

olej

sól i dużo pieprzu do smaku

2-3 kostki sera bryndza (po 80 g -  w zależności od upodobania dajcie 2 lub dodajcie jeszcze jedną kostkę)

oraz

cebula

olej do okraszenia 

Przygotowanie:

Obrać i ugotować ziemniaki z 1 łyżeczką soli. Po ugotowaniu utłuc tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.

Cebulkę zeszklić na oleju.

Bryndzę rozdrobnić dodać do ziemniaków wraz z cebulką, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Wymieszać.


Zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić  na 30 minut przykryte folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto najlepiej zagniatać kiedy gotują się ziemniaki.

Rozwałkować ciasto i wycinać kółka lub kwadraty. Na środku ułożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu ok. 1 minuty. Podawać z cebulką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz