czwartek, 1 lutego 2024

Kremowy budyń z ptysiowym groszkiem

 

Ten budyń "chodził" za mną od kiedy kupiłam owsiany groszek ptysiowy. Wreszcie po kilku tygodniach się doczekał. 

To zdrowa wersja budyniu. Na napoju migdałowym, erytrolem oraz karobem. Ostatnio zastepuję nim kakao. Choć kakao ma mnóswto magnezu i innych cudownych składników, źle się po nim czuję. A karob jest łagodny dla żołądka, łagodzi objawy refluksu i poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu, działa wykrztuśnie, oczyszcza płuca. 

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na rozwój bloga. Będę ogromnie wdzięczna.  

Składniki:

500 ml napoju migdałowego

2 łyżki karobu

1/2 łyżeczki mielonej wanili

2 łyżki erytrolu/ksylitol/cukier kokosowy

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

2 łyżki masła

groszek ptysiowy owsiany

Przygotowanie:

Przelej 400 ml napoju migdałowego do garnka. Resztę napoju przelej do kubka do którego dodaj karob, skrobię ziemniaczaną i wybrany sposób posłodzenia budyniu oraz wanilię. Wszystko dobrze wymieszaj. Kiedy napój/mleko zacznie się gotować wlej zawartość kubka i zacznij mieszać trzepaczką aż zrobi się gęsty budyń. Zdejmij z ognia i dodaj masło i wmieszaj do goracego bydyniu masło. Następnie przelej do naczyń i posyp groszkiem ptysiowym. 

wtorek, 30 stycznia 2024

Zupa curry z kurczakiem


Zupa curry z kurczakiem. Zupa jest bardzo aromatyczna, smaczna.

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na rozwój bloga. Będę ogromnie wdzięczna.  

SKŁADNIKI:


400 g piersi z kurczaka

2 l bulionu

mała cebula

ząbek czosnku

kawałek imbiru

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 łyżczeka curry w proszku

łyżeczka słodkiej papryki

2 lisćie kaffiru

1 trawa cytrynowa

pół łyżeczki kurkumy

100 g ryżu

100 ml śmietanki kokosowej lub mleczka

sól do smaku 

olej

natka kolendry

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę i selera pokrój w talarki, cebulę w piórka a czosnek na plasterki. Odłóż na bok. Mięso kurczaka pokrój w paski. Na dno garnka wlej olej i usmaż paski kurczaka z curry, startym imbirem, potem dodaj cebulę oraz czosnek i posól do smaku. Podsmaż na złoty kolor. Trawę cytrynową pokrój na dwie części a końcówkę rozbij tłuczkiem. Dodaj pokrojone warzywa do smażonego kurczaka wraz z liśćmi kaffiru. Składniki zalej bulionem lub wodą. Gotuj zupę przez około 15 minut od zagotowania się. Gotuj pod przykryciem. W połowie czasu gotowania dodaj wypłukany ryż. Na koniec wlej mleczko lub śmietankę. Wymieszaj i podawaj z natką kolendry.