czwartek, 1 lutego 2024

Kremowy budyń z ptysiowym groszkiem

 

Ten budyń "chodził" za mną od kiedy kupiłam owsiany groszek ptysiowy. Wreszcie po kilku tygodniach się doczekał. 

To zdrowa wersja budyniu. Na napoju migdałowym, erytrolem oraz karobem. Ostatnio zastepuję nim kakao. Choć kakao ma mnóswto magnezu i innych cudownych składników, źle się po nim czuję. A karob jest łagodny dla żołądka, łagodzi objawy refluksu i poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu, działa wykrztuśnie, oczyszcza płuca. 

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na rozwój bloga. Będę ogromnie wdzięczna.  

Składniki:

500 ml napoju migdałowego

2 łyżki karobu

1/2 łyżeczki mielonej wanili

2 łyżki erytrolu/ksylitol/cukier kokosowy

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

2 łyżki masła

groszek ptysiowy owsiany

Przygotowanie:

Przelej 400 ml napoju migdałowego do garnka. Resztę napoju przelej do kubka do którego dodaj karob, skrobię ziemniaczaną i wybrany sposób posłodzenia budyniu oraz wanilię. Wszystko dobrze wymieszaj. Kiedy napój/mleko zacznie się gotować wlej zawartość kubka i zacznij mieszać trzepaczką aż zrobi się gęsty budyń. Zdejmij z ognia i dodaj masło i wmieszaj do goracego bydyniu masło. Następnie przelej do naczyń i posyp groszkiem ptysiowym. 

1 komentarz: