Śledź z musem z szarej renety.
Każdą porcję umieściłam w osobnej szklaneczce (6 sztuk).
Moja sugestia: jeśli chcecie właśnie tak je podać to polecam pokroić śledzia w kosteczki ok. centymetra.
Ja ułożyłam śledzie piramidkę z kawałeczków około 4 x 4 cm. Ale niezbyt wygodnie się je.
W tak dużych kawałkach lepiej będzie serwować je na spodeczkach.
SKŁADNIKI
5 filetów śledziowych
cebula różowa
100 ml białego wina
jabłko szara reneta
pieprz czarny
mielone ziele angielskie (można zmielić w młynku)
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
PRZYGOTOWANIE
Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy mamy już odsolone ryb obieramy jabłko, kroimy w kawałki i dusimy z 50 ml wina wraz z goździkami. Na patelni dusimy cebulę z mielonym zielem angielskim i odrobiną cynamonu. Pod koniec wlewamy pozostałą ilość wina. Odparowujemy kilka minut. Jabłko i cebulę pozostawiamy co całkowitego ostygnięcia. Potem układamy w szklaneczkach na przemian. Warstwa jabłka posypana pieprzem, śledź, cebula i tak ok. 2 warstw.
Udekorowałam kiełkami brokuła.
Wstawiłam na kilka godzin do lodówki, aby smaki się "przegryzły”.