piątek, 18 stycznia 2013

Pasta z bryndzy z suszonymi pomidorami i oliwkami



Lubię naszą polską bryndzę. W serowym ujęciu;)  Dodałam kilka składników i zrobiłam przepyszną pastę do kanapek albo ziemniaków czy makaronu.

Składniki:

100 g bryndzy
3 suszone pomidory
6 szt zielonych oliwek
natka pietruszki
2 łyżek jogurtu
kilka kropel oliwy z oliwek na wierzch 


Przygotowanie:

Wyjmij bryndzę z opakowania do miski. Pomidory i oliwki posiekaj z natką i dodaj do bryndzy, wlej jogurt i wymieszaj. Dodaj ulubionych ziół.




czwartek, 17 stycznia 2013

Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami


Ten barszcz robię tylko zimą. Tylko teraz mam na niego ochotę. Latem o nim nie pomyślę, ale teraz jem go chętnie. Babcia podawała go z tłuczonymi ziemniakami, ze skwarkami i prażoną cebulą. Ja z krakersami.


Składniki:

1,5 litra bulionu z warzyw
2 starte na dużych oczkach buraki średniej wielkości
3-5 łyżek zakwasu z buraków
cebula biała
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
ziele angielskie
2 łyżki oliwy
mleko zagęszczone/ śmietanka/ śmietanka wegańska np. z migdałów

Przygotowanie:

Zagotuj bulion, zetrzyj buraki i dodaj do bulionu. Dodaj przyprawy. i gotuj 15 minut. Następnie wlej zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko lub śmietankę i zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę i gotuj krótko.

Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty.

Krakersy:

szklanka mąki orkiszowej
sól
szczypta soli
drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki.

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok. 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni)





poniedziałek, 14 stycznia 2013

Cykoria z kremem z awokado i łososiem


P
rzekąska z awokado i łososia

SKŁADNIKI:

cykoria czerwona 1 szt.
miękkie awokado
wędzony łosoś 100 g
różowy pieprz do smaku 
śmietanka kremówka 2 łyżki
sok z połówki cytryny
sól do smaku 
1 ząbek czosnku 



PRZYGOTOWANIE:

Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Miąższ wyjmij do naczynia, wlej sok z połówki cytryny i zmiksuj lub drobno posiekaj, dodaj śmietankę i roztarty czosnek, wymieszaj. Dodaj przyprawy: różowy pieprz i sól i wymieszaj. Napełnij listki czerwonej cykorii. Na wierzch połóż paseczek wędzonego łososia. Udekoruj natką i posyp różowym pieprzem. Podawaj z ciabattą.