Zapraszam na zupę Tom Yum według mojego pomysłu na smak Tajlandii.
Z pudełka pełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy
pastę Tom Yum
suszone listki kaffiru
mleczko kokosowe
olej kokosowy
Dodatkowo:
500 ml wody
sól do smaku
3 łyżeczki sosu rybnego
3 plasterki świeżego imbiru
ząbek czosnku
pierś z kurczaka
6 sztuk krewetek
4 jaja
natka kolendry
czerwona papryczka chili
cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek
Czosnek i imbir utarłam w moździerzu. Rozgrzałam łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzuciłam pastę, dwa suszone listki kaffiru i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam dwie łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli. W osobnym garnku ugotowałam makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotowałam na półtwardo. Makaron wyłożyłam na półmiski, obok układałam mięso, krewetki, połówki jajka i posypałam świeżą natką kolendry. Podałam cytrynę i krążki papryczki chili. Wlałam aromatyczny płyn.