czwartek, 10 lipca 2014

Papryka faszerowana quinoa i szpinakiem


Danie w sumie całoroczne, ale ja kupiłam dziś szpinak taki w "sam raz".
Rozkoszowałam się wymywając pasek ze strzałkowatych liści. Aż chrupały.


2 duże czerwone papryki
1/3 paczki quinoa
sól, pieprz
liście szpinaku
pieczarka portobello  - duża
2 ząbki czosnku
oliwa




Z papryk usuwam gniazda nasienne, blanszuję we wrzątku ok 5 minut. Wyjmuję i studzę.
W garnku gotuję quinoa z niewielką ilością soli ok 20 minut. Odcedzam na sicie.
Rozgrzewam olej na patelni, dodaję wyciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki. Po kilku minutach duszenia dodaję liście szpinaku. Na koniec wrzucam komosę i doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Nadziewam papryki. Na dno małej formy wylewam oliwę i układam papryki. Przykrywam folią aluminiową. Całość zapiekam w 200 stopniach ok 20- 30 minut.