sobota, 18 czerwca 2022

Babeczki marchewkowe z pomarańczowym lukrem


Sok marchewkowy sprzyja utrzymaniu opalenizny, utrzymuje wzrok w zdrowej kondycji. Pulpę z przygotowania soku można wykorzystać do wypieków np. babeczek. Babeczki robi się szybko i świetnie sprawdzają się w podróży. 

Ok. 6-8 babeczek 

papilotki

Temp. pieczenia 180 stopni C


Składniki:

120 g mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

60 g ksylitolu/ cukru trzcinowego / syropu klonowego

100 ml mleka lub napoju migdałowego (dałam firmy Lima)

otarta skórka z pomarańczy do smaku

1 łyżeczka cynamonu

50 ml oleju rzepakowego

3/4 szklanki tartej marchewki

1 duże jajko (opcjonalnie)

Lukier: 

50 g cukru pudru lub pudru z ksylitolu

1 łyżeczka pomarńczowego barwnika spożywczego bio ( Biovegan) lub łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Suche składniki wsypujemy do miski dodajemy pozostałe i mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy pulpę z marchwi. 

Mieszamy. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. 

Po wypieczeniu i ostudzeniu przygotować lukier. Barwnik rozpuścić w łyżce gorącej wody i poczekać aż wystygnie. Nastepnie dodawać cukier puder lub mielony ksylitol aż konstystencja zrobi się gęstej śmietany. Polać babeczki. Na wierzch zetrzeć skórkę z pomarańczy. Udekorować świeżą miętą.