Ok. 6-8 babeczek
papilotki
Temp. pieczenia 180 stopni C
Składniki:
120 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
60 g ksylitolu/ cukru trzcinowego / syropu klonowego
100 ml mleka lub napoju migdałowego (dałam firmy Lima)
otarta skórka z pomarańczy do smaku
1 łyżeczka cynamonu
50 ml oleju rzepakowego
3/4 szklanki tartej marchewki
1 duże jajko (opcjonalnie)
Lukier:
50 g cukru pudru lub pudru z ksylitolu
1 łyżeczka pomarńczowego barwnika spożywczego bio ( Biovegan) lub łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Suche składniki wsypujemy do miski dodajemy pozostałe i mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy pulpę z marchwi.
Mieszamy. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka.
Po wypieczeniu i ostudzeniu przygotować lukier. Barwnik rozpuścić w łyżce gorącej wody i poczekać aż wystygnie. Nastepnie dodawać cukier puder lub mielony ksylitol aż konstystencja zrobi się gęstej śmietany. Polać babeczki. Na wierzch zetrzeć skórkę z pomarańczy. Udekorować świeżą miętą.