piątek, 30 października 2015

Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym




Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym. To zdrowa wersja dobrze znanych ciastek. 
Wyszły pyszne. Delikatne jak chmurka.


SKŁADNIKI:

200 g wiórek kokosowych
4 -5 łyżek ksylitolu
2 białka
2 łyżki oleju kokosowego stałego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z połowy cytryny



PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego.
Dodaj do oleju ksylitol i delikatnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu.
Wsyp wiórki kokosowe. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 
Nastaw piekarnik na 170 stopni C.
Następnie kiedy masa z wiórkami będzie chłodna, ubij białka z mąką ziemniaczaną, dodaj skórkę z cytryny. 
Dodaj do wiórek i zmieszaj delikatnie całość szpatułą. 
Na papier do pieczenia (najlepiej woskowany) wykładaj masę wielkości piłki golfowej.

Piecz ok. 15 minut. 

poniedziałek, 26 października 2015

Masło orzechowe z orzechów laskowych


Przepis na masło orzechowe z przepisu Jurka Sobieniaka z warsztatów, gdzie miałam przyjemność je spróbować. Oczarowało mnie smakiem, więc dzielę się z wami przepisem: 



Składniki

400 g orzechów laskowych 
kostka masła
100 ml miodu (może być cukier trzcinowy)

Orzechy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na kilka minut aż skórka lekko się spali. Przełóż do miski i zakryj wierzch szczelnie folią. Po 5 minutach mocno wstrząśnij - skórka sama odpadnie. Zimne orzechy przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podawaj z bananem na kromce chleba (u mnie ryżowy) lub lodami.