Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym. To zdrowa wersja dobrze znanych ciastek.
Wyszły pyszne. Delikatne jak chmurka.
SKŁADNIKI:
200 g wiórek kokosowych
4 -5 łyżek ksylitolu
2 białka
2 łyżki oleju kokosowego stałego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego.
Dodaj do oleju ksylitol i delikatnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu.
Wsyp wiórki kokosowe. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Nastaw piekarnik na 170 stopni C.
Następnie kiedy masa z wiórkami będzie chłodna, ubij białka z mąką ziemniaczaną, dodaj skórkę z cytryny.
Dodaj do wiórek i zmieszaj delikatnie całość szpatułą.
Na papier do pieczenia (najlepiej woskowany) wykładaj masę wielkości piłki golfowej.
Piecz ok. 15 minut.