piątek, 30 października 2015

Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym




Zdrowe słodycze. Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym. Delikatne jak chmurka.



200 gram wiórek kokosowych
4 -5 łyżek ksylitolu
2 białka
2 łyżki oleju kokosowego stałego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z cytryny




Rozpuść  2 łyżki oleju kokosowego jeśli jest o konsystencji masła. 
Dodaj ksylitol i delikatnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu.
Wsyp wiórki kokosowe. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 
Nastaw piekarnik na 170 stopni
Następnie kiedy masa z wiórkami będzie chłodna, ubij białka z mąką ziemniaczaną, dodaj skórkę z cytryny. 
Dodaj do wiórek i zmieszaj delikatnie całość. 
Na papier do pieczenia (najlepiej woskowany) wykładaj masę wielkości piłki golfowej.

Piecz ok 15 minut. 

poniedziałek, 26 października 2015

Masło orzechowe do kanapek


Przepis na masło orzechowe z przepisu Jurka Sobieniaka z warsztatów, gdzie miałam przyjemność je spróbować. Oczarowało mnie smakiem, więc dzielę się z Wami przepisem: 


400 gram orzechów laskowych 
kostka masła
100 ml miodu ( może być cukier trzcinowy)
Orzechy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut aż skórka lekko się spali. Przełóż do miski i zakryj wierzch szczelnie folią. Po 5 minutach mocno wstrząśnij - skórka sama odpadnie. Zimne orzechy przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podawaj z bananem na kromce chleba ( u mnie ryżowy) lub lodami.