Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym. To zdrowa wersja dobrze znanych ciastek.
Wyszły pyszne. Delikatne jak chmurka.
SKŁADNIKI:
200 g wiórek kokosowych
4 -5 łyżek ksylitolu
2 białka
2 łyżki oleju kokosowego stałego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego.
Dodaj do oleju ksylitol i delikatnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu.
Wsyp wiórki kokosowe. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Nastaw piekarnik na 170 stopni C.
Następnie kiedy masa z wiórkami będzie chłodna, ubij białka z mąką ziemniaczaną, dodaj skórkę z cytryny.
Dodaj do wiórek i zmieszaj delikatnie całość szpatułą.
Na papier do pieczenia (najlepiej woskowany) wykładaj masę wielkości piłki golfowej.
Piecz ok. 15 minut.
idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe. Bardzo fajna propozycja :-) z chęcią wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńMmm... dawno nie jadłam kokosanek i aż mnie naszła ochota;)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie robiłam! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKokosanki, jak ja dawno ich nie jadłam! Oj muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńa ja robiłam pierwszy raz- i jestem zaskoczona ich smakiem. Dobre:)
Usuńnajlesze słodkości :_
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Cudowne musiały być :) Dawno kokosanek nie jadłam, a sama nie robiłam nigdy i chyba muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMmm, ale świetne! Kocham kokos :)
OdpowiedzUsuńJakie świetne kokosanki, moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam całe wieki, pychotki i do tego w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńLubię je bardzo!
OdpowiedzUsuńKokosanki,mniam,wieki nie jadłam.
OdpowiedzUsuńkokosanki niestety to nie moja bajka.. Ale rodzinka byłaby w 7 niebie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokosanki - a ta wersja zachwyca!
OdpowiedzUsuńWyglądają tak smakowicie :D
OdpowiedzUsuńTo chyba są jedne z naszych ulubionych łakoci :D
OdpowiedzUsuń