Z powstałego ze składników ciasta można uformować bułki lub tak jak ja jedną długą bułkę. Pieczywo niskowęglowodanowe. Bez jaj i bez sera.
Składniki:
200 g mąki migdałowej
35 g siemienia lnianego jasnego
20 g łuski babki jajowatej
1 szczypta soli kłodawskiej
2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oliwy
150 ml gorącej wody (w razie potrzeby dolać, jeśli ciasto będzie za gęste, ono ma być gęste ale ma się z niego uformować bułkę).
Przygotowanie:
W młynku zmielić siemię lniane. Do miski wsypać suche składniki przemieszać trzepaczką. Wlać ocet i gorącą wodę i szybko mieszać łyżką. Wyjąć na deskę i uformować bułkę. Piec 180 st. C przez 40 - 45 minut.

