piątek, 12 kwietnia 2013

Budyń espresso




Głowa dziś mi pęka. Wypiłam 3 kawy. I nic. To sobie zrobiłam budyń z espresso. Przeszło.
No i bezy. Czemu nie? Jeśli mam.


Składniki:

250 ml mleka, mleka sojowego lub migdałowego - jakie lubisz 
1 mocne espresso z ekspresu
1/2 lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 3-4 kostki gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Zrób espresso. Odmierz 200 ml mleka. Z 3/4 mleka wlej do garnka i zacznij podgrzewać. W reszcie mleka rozpuść cukier i skrobię. Wlej kawę i wsyp kawę rozpuszczaną. Całość wlej do gotującego się mleka. Do ugotowanego budyniu dodaj gorzką czekoladę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.




czwartek, 11 kwietnia 2013

Czekoladowy budyń z galaretką miętową

Wspaniałe połączenie mięty i czekolady. Aksamitny, zimny przypominający lody czekoladowe. Zielona miętową galaretkę  zrobiłam z syropu miętowego.

Na dwie porcje:

 Miętowa galaretka:


100 ml wody
3-4 łyżki syropu miętowego
5 gram żelatyny

Zagotuj wodę. Odstaw, wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Dolej syrop miętowy i spróbuj czy jest wystarczająco miętowy dla ciebie. Dolej jeśli chcesz wzmocnić smak.
Przelej do salaterki i po ostygnięciu włóż do lodówki do stężenia.






Druga warstwa: budyń czekoladowy

100 ml śmietanki 30 - 36 %
100 ml mleka
3 łyżki kakao
5 gram żelatyny
3 łyżki cukru

Zagotuj mleko, wsyp do niego żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. W między czasie dodawaj kakao i cukier. Dolej śmietankę i wymieszaj do całkowitego połączenia  skladników.
Odstaw do lekko ostygnięcia.
Kiedy już będzie letnie wlej do salaterki ze ściętą mietową galaretką. Włóż do lodówki do końcowego ścięcia.

Można wyjąć galaretkę na talerzyk zanurzając salaterkę chwilę we wrzącej wodzie. Uważaj jednak aby galaretka nie rozpuściła się pod wpływem temperatury.  

środa, 10 kwietnia 2013

Malinowy twarożek z otrębami





Ostatnio mam głowę pełną pomysłów na twarożek. 
Ten przygotowałam z mrożonych malin  - w oczekiwaniu na świeże


 250 g sera białego
pół szklanki rozmrożonych malin
łyżka dowolnych otrąb - może być też błonnik lub zarodki pszenne
miód do smaku





Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę widelcem. Można podać w pucharku jako deser lub na śniadanie z bagietką na zakwasie.