Wspaniałe połączenie mięty i czekolady. Aksamitny, zimny przypominający lody czekoladowe. Zielona miętową galaretkę zrobiłam z syropu miętowego.
Na dwie porcje:
Miętowa galaretka:
100 ml wody
3-4 łyżki syropu miętowego
5 gram żelatyny
Zagotuj wodę. Odstaw, wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Dolej syrop miętowy i spróbuj czy jest wystarczająco miętowy dla ciebie. Dolej jeśli chcesz wzmocnić smak.
Przelej do salaterki i po ostygnięciu włóż do lodówki do stężenia.
Druga warstwa: budyń czekoladowy
100 ml śmietanki 30 - 36 %
100 ml mleka
3 łyżki kakao
5 gram żelatyny
3 łyżki cukru
Zagotuj mleko, wsyp do niego żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. W między czasie dodawaj kakao i cukier. Dolej śmietankę i wymieszaj do całkowitego połączenia skladników.
Odstaw do lekko ostygnięcia.
Kiedy już będzie letnie wlej do salaterki ze ściętą mietową galaretką. Włóż do lodówki do końcowego ścięcia.
Można wyjąć galaretkę na talerzyk zanurzając salaterkę chwilę we wrzącej wodzie. Uważaj jednak aby galaretka nie rozpuściła się pod wpływem temperatury.