piątek, 12 kwietnia 2013

Budyń espresso








Głowa dziś mi pęka. Wypiłam trzy kawy. I nic. To sobie zrobiłam budyń z espresso. Przeszło.
No i bezy. Czemu nie? Jeśli mam.

Składniki:

250 ml mleka, mleka sojowego lub migdałowego - jakie lubisz 
1 mocne espresso z ekspresu
1/2 lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 3-4 kostki gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Zrób espresso. Odmierz 200 ml mleka. Z 3/4 mleka wlej do garnka i zacznij podgrzewać. W reszcie mleka rozpuść cukier i skrobię. Wlej kawę i wsyp kawę rozpuszczaną. Całość wlej do gotującego się mleka. Do ugotowanego budyniu dodaj gorzką czekoladę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.




czwartek, 11 kwietnia 2013

Czekoladowy budyń z galaretką miętową




Czekoladowy budyń z miętową galaretką Pyszne połączenie mięty i czekolady. Aksamitny budyń przypominający lody czekoladowe. Zielona warstwa to miętowa galaretka zrobiona z syropu miętowego.

Na dwie porcje:

SKŁADNIKI:

 Miętowa galaretka:

100 ml wody
3-4 łyżki syropu miętowego
5 g żelatyny

Zagotuj wodę. Odstaw, wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Dolej syrop miętowy, najpierw 2 łyżki i spróbuj czy jest wystarczająco miętowy dla ciebie, jeśli nie, dolej więcej. 
Przelej do salaterki i po ostygnięciu włóż do lodówki do stężenia.


Druga warstwa: budyń czekoladowy

100 ml śmietanki 30 - 36 %
100 ml mleka
2 łyżki kakao
5 g żelatyny
 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE 

Zagotuj mleko, wsyp do niego żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. W między czasie dodawaj kakao z cukrem i wymieszaj. Dolej śmietankę i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Odstaw do lekko ostygnięcia.
Kiedy już będzie letnie wlej do salaterki ze ściętą miętową galaretką. Włóż do lodówki do końcowego ścięcia.

Można wyjąć galaretkę na talerzyk zanurzając salaterkę chwilę we wrzącej wodzie. Uważaj jednak aby galaretka nie rozpuściła się pod wpływem temperatury.  

środa, 10 kwietnia 2013

Malinowy twarożek z otrębami




Mam głowę pełną pomysłów na twarożek. 
Ten przygotowałam z mrożonych malin  - w oczekiwaniu na świeże

SKŁADNIKI:

    250 g sera białego
pół szklanki rozmrożonych malin
łyżka dowolnych otrąb - może być też błonnik lub zarodki pszenne
miód do smaku




PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę widelcem. Można podać w pucharku jako deser lub na śniadanie z bagietką na zakwasie.