Czekoladowy budyń z miętową galaretką Pyszne połączenie mięty i czekolady. Aksamitny budyń przypominający lody czekoladowe. Zielona warstwa to miętowa galaretka zrobiona z syropu miętowego.
Na dwie porcje:
SKŁADNIKI:
Miętowa galaretka:
100 ml wody
3-4 łyżki syropu miętowego
5 g żelatyny
Zagotuj wodę. Odstaw, wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Dolej syrop miętowy, najpierw 2 łyżki i spróbuj czy jest wystarczająco miętowy dla ciebie, jeśli nie, dolej więcej.
Przelej do salaterki i po ostygnięciu włóż do lodówki do stężenia.
Druga warstwa: budyń czekoladowy
100 ml śmietanki 30 - 36 %
100 ml mleka
2 łyżki kakao
5 g żelatyny
2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
Zagotuj mleko, wsyp do niego żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. W między czasie dodawaj kakao z cukrem i wymieszaj. Dolej śmietankę i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Odstaw do lekko ostygnięcia.
Kiedy już będzie letnie wlej do salaterki ze ściętą miętową galaretką. Włóż do lodówki do końcowego ścięcia.
Można wyjąć galaretkę na talerzyk zanurzając salaterkę chwilę we wrzącej wodzie. Uważaj jednak aby galaretka nie rozpuściła się pod wpływem temperatury.