piątek, 12 maja 2023

Paprykarz do chleba z czerwonym ryżem

Pasta do chleba z czerwonym ryżem to taki paprykarz tylko zamiast białego ryżu dodałam czerwony. Pasta jest wegańska. Użyłam tofu, ale można też zamienić na ciecierzycę, soczewicę czy rybę. 

Składniki:

1/2 szklanki czerwonego ryżu

200 g tofu zwykłego lub wędzonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 pieczona papryka (wzięłam grillowaną ze słoika)

50 g czarnych oliwek (dobrej jakości, takie żeby miały ciemno fioletowy kolor )

6-7 szt. suszonych pomidorów w zalewie z oleju

1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1-2 łyżki sosu sojowego lub tamari lub wędzonego sosu sojowego Lima ( bardzo polecam za smak)

1-2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek lub olej ze słoika z suszonych pomidorów

sólo himalajska do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy o ostygnięcia.

Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć rozdrobione w palcach tofu z koncentratem pomidorowym. Odstawić do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w rozdrabniaczu lu zmiksować blenderem.

Na koniec dodajemy ryż i już mieszamy łyżką. 

środa, 10 maja 2023

Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza

 

Zapiekanki z pieczarkami z Sienkiewicza. Z ulicy Sienkiewicza w Kielcach. Tam w latach 80-tych na nawiększej ulicy tzw. Sienkiewce był jeden z piewszych fast foodów, który sprzedawał zapiekanki z pieczarkami. Pyszne, gorące prosto z pieca. Jeszcze, w tamtych czasach nie było chyba ketchupu. Więc te są wypasione bo z ketchupem i to pikantnym;)

Ciasto:

na 8 sztuk

400 g mąki (chlebowej pszennej lub orkiszowej)

6 g drożdży suchych

szklanka wody

łyżeczka soli i cukru

2 łyżki oleju

Nadzienie:

400 g pieczarek

cebula

2 łyżki oleju

pieprz ziołowy 1/2-1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka


Przygotowanie:

W wodzie rozpuszczamy drożdże. Zagniatamy ciasto z podanych składników ok. 8 minut. W razie potrzeby dolać wody lub podsypać mąką. Ciasto ma być luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1i 1/2 godz pod przykryciem. 

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy olej i dusimy pieczarki z cebulą doprawione pieprzem ziołowym i solą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków lub 4 większe i formujemy kuleczki. Każdą rozwałkowujemy w podłużny kształt, a na wierzch kładziemy łyżką porcję pieczarek. Pieczemy w 190 stopniach C 20-25 minut. Jemy gorące.