Pasta do chleba z czerwonym ryżem to taki paprykarz tylko zamiast białego ryżu dodałam czerwony. Pasta jest wegańska. Użyłam tofu, ale można też zamienić na ciecierzycę, soczewicę czy rybę.
Składniki:
1/2 szklanki czerwonego ryżu
200 g tofu zwykłego lub wędzonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pieczona papryka (wzięłam grillowaną ze słoika)
50 g czarnych oliwek (dobrej jakości, takie żeby miały ciemno fioletowy kolor )
6-7 szt. suszonych pomidorów w zalewie z oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1-2 łyżki sosu sojowego lub tamari lub wędzonego sosu sojowego Lima ( bardzo polecam za smak)
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek lub olej ze słoika z suszonych pomidorów
sólo himalajska do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy o ostygnięcia.
Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć rozdrobione w palcach tofu z koncentratem pomidorowym. Odstawić do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w rozdrabniaczu lu zmiksować blenderem.
Na koniec dodajemy ryż i już mieszamy łyżką.