Moje pierwsze cupcakes. Bardzo dużo pracy, ale warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać.
Składniki na ciasto
szklanka mąki
100 ml mleka
130 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobniutkiego cukru
2 jajka ( w temp. pokojowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek konfitury truskawkowej
Masa lukrowa bordo i pudrowy róż
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na krem z cukrem (wysokie obroty, 3 minuty).Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym jajku i ciągle mieszając. Do masła dodaj 1/3 ilość mąki z proszkiem i tyle samo mleka. Postępuj przemienne przez kolejne dwa razy.
Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj łyżka do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piecz przez około 30- minut.
Kiedy babeczki się upieką, wystudź je.
Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie.
Otwór napełniłam konfiturą
Wierzch dekorowałam lukrem plastycznym.
Babeczki są wyśmienite. Pyszne i słodkie.