To moje pierwsze cupcakes. Skoro mnie się udało, wam też! Sporo pracy, ale warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać. Ciężko sie zdecydować.
Składniki na ciasto
szklanka mąki
100 ml mleka letniego
130 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobniutkiego cukru
2 jajka (w temp. pokojowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek konfitury truskawkowej do nadziewania
masa lukrowa bordo i pudrowy róż
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj na krem z cukrem (wysokie obroty, 3 minuty). Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Do masła dodaj 1/3 ilość mąki z proszkiem i tyle samo mleka. Postępuj przemienne przez kolejne dwa razy.
Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj ciasto łyżką do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piecz przez około 30- minut.
Kiedy babeczki się upieką, wystudź je.
Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie.
Otwór napełnij konfiturą
Wierzch dekorowałam lukrem plastycznym.
Babeczki są wyśmienite. Pyszne i słodkie.