czwartek, 14 listopada 2013

Cupcakes babeczki z masą lukrową


To moje pierwsze cupcakes. Skoro mnie się udało, wam też! Sporo pracy, ale warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać. Ciężko sie zdecydować.


Składniki na ciasto

szklanka mąki 
100 ml mleka letniego
130 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobniutkiego cukru
2 jajka (w temp. pokojowej) 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżek konfitury truskawkowej do nadziewania

masa lukrowa bordo i pudrowy róż

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj na krem z cukrem (wysokie obroty, 3 minuty). Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Do masła dodaj 1/3 ilość mąki z proszkiem i tyle samo mleka. Postępuj przemienne przez kolejne dwa razy.
Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj ciasto łyżką do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i  piecz przez około 30- minut.



Kiedy babeczki się upieką, wystudź je. 
Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie.


Otwór napełnij konfiturą


 Wierzch dekorowałam lukrem plastycznym. 


Babeczki są wyśmienite. Pyszne i słodkie. 







28 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie! Urzekają samym swym wyglądem, w smaku zapewne cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Nie dziwie się, że nie wiesz od której zacząć ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze ale jakie śliczne, aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są prześliczne! Ja bym zaczęła od białej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!
    Ja bym zjadła ...wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej.. ale pięknie ozdobiłaś! :)
    Wybierz czerwooonego!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwsze i w dodatku jakże idealne. Z niecierpliwością będę wyczekiwać kolejnych. Masz talent, oj masz. Wyglądają obłędnie. Ja porywam z białym kwiatuszkiem :D
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają ślicznie, ale ta konfitura mnie urzekła. No i sposób wycinania otworu. Genialny w swej prostocie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie śliczne! Kolorowe, odświętne - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. wcale nie widać, że pierwsze... takie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A najbardziej mi się podoba ta dziurka:-) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne :) Do mnie idą pierwsze barwniki spożywcze, też spróbuję. Jak mi wyjdzie w połowie jak Tobie to będe zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Masz talent do pieczenia i dekoracji :)! Wspaniale wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają uroczo :) Do tego pyszna konfiturowa niespodzianka w środku :). Wspaniałe wykończona lukrem :). Zazdroszczę pozytywnie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Naprawdę są piękne, będą ozdobą każdego przyjęcia, masz talent do zdobienia. Faktycznie trudno się zdecydowac, która wybrać na pierwszy ogień.

    OdpowiedzUsuń
  17. Babeczki cudne, zachęcam Cię do zrobienia własnoręcznie masy cukrowej, jest o wiele lepsza od kupionej, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń