piątek, 17 marca 2023

Chleb mieszany z trzech mąk


C
hleb i pieczywo jest tym produktem, którego można przygotować w rozmaity sposób. Za każdym razem jest inny i dlatego smakuje za każdym razem inaczej ale tak samo pysznie. Tym razem przygotowaliśmy chleb z mąk mieszanych: żytniej, przennej chlebowej i orkiszowej.

Składniki:

zakwas pszenny 75 g

mąka pszenna 350 g

mąka orkiszowa 150 g

mąka żytnia 100 g

woda 350 g

sól 10 g

drożdże 3 g

cukier szczypta

Przygotowanie:

Mąki wsyp do miski i dodaj wodę. Odstaw na 20 min (tzw. autoliza). Przełóż masę do miksera, dodaj zakwas drożdże sól i cukier. Miksuj na wolnych obrotach 5 min. Po wstępnym wymieszaniu zwiększ obroty i miksuj kolejne 5-7 min. W miarę potrzeby, w trakcie mieszania, dodawaj odpowiednio wody aby uzyskać odpowiednia konsystencje. Ciasto nie powinno być za sztywne. Po wymieszaniu przykryj miskę lub dzieżę aby ciasto nie wysychało i odstaw do wyrośnięcia na 40 min.  Złóż ciasto z czterech stron naciągając każdy bok do góry i do środka. Przykryj i odstaw na 50 min do wyrośnięcia.

Wyjmij ciasto na blat i uformuj kule delikatnie wyrabiając dosłownie 1-2 min. Odstaw na 30 min. Po tym czasie uformuj bochenek i przełóż do koszyka wzrostowego obficie wysypanego mąką. Włóż całość do worka foliowego aby chleb nie wysychał i wstaw do lodówki na 8-12 godz. Wyjmij ciasto z lodówki i odczekaj 1,5 godz. do 2 godz. . Ciasto się ogrzeje. Kontroluj wyrośniecie aby po włożeniu do piekarnika chleb miał jeszcze sile rosnąć. Wyłóż delikatnie bochenek z koszyka zrób nacięcia i włóż do piekarnika nagrzanego do 240 st. Wstaw do piekarnika naczynie żaroodporne z wrzątkiem aby parowała woda i pozwalała chlebowi dalej rosnąć. Piecz 45-50 min. 



wtorek, 14 marca 2023

Czarny ryż z owocami

 

Czarny ryż ma znacznie więcej składników odżywczych, wolorów smakowych niż ryż biały. Świetnie smakuje z owocami. Poniżej przykładowe śniedanie.


Składniki:

czarny ryż - 2/3 szklanki

mango - 1 szt.

banan - 1 szt.

śliwki - 2 szt.

miód / syrop klonowy - 1 łyżka (opcjonalnie)

zioła: melisa lub mięta - do smaku

Przygotowanie:

Ryż ugotować ze szczyptą soli 30 minut. Odcedzić. Owoce pociąć według uznania. Śliwki udusić 5 minut w niewielkiej ilości wody na patelni. Ugotowany ryż rozłożyć na miseczek, dodać owoce i zioła polać lekko miodem lub syropem klonowym.

poniedziałek, 13 marca 2023

Marchewka łososiowa marynowana


Sporo jest w sieci przepisów na  marchewkę. Poczytałam, popatrzyłam i zrobiłam po swojemu. Szybko, smacznie i moim zdaniem najłatwiej. Sama marchewka jest cudowna i trzeba zrobić naprawdę jej więcej. Można jeść ją do obiadu, na kanapkę, jako przekąskę. A ponieważ warzywa ostatnio bardzo podrożały a trzeba je jeść to marchewka jest jeszcze tania a jaka zdrowa!;)


Składniki:

4 grube marchewki (grube bo najlepiej jest je wtedy pociąć)

3 łyżki oliwy z oliwek ( inni polecają olej lniany - nie miałam;)

1 łyżka sosu sojowego lub tamari

szczypta soli

2 łyżki octu jabłkowego

 papryka wędzona do smaku

pieprz cayenne do smaku


Przygotowanie:

Marchewki obrać i umyć. Pociąć paski  na mandolinie (inni polecają obieraczkę do ziemniaków- ale wtedy wychodzą bardzo cienkie paski, my chcieliśmy troszkę grubsze). Marchewki uparować w naczyniu do parowania ( użyliśmy metalowej przystawki do nakładania na garnek) lub zblanszować w lekko posolonej wrzącej wodzie 3 minuty) odcedzić i lekko wystudzić. Z przypraw zrobić sos i zalać paski marchewki. Porządnie ją wytaplać w tym sosie. Przełożyć do słoika a przestudzoną do lodówki na kilka godzin do przegryzienia się smaków (my jedliśmy od razu).