Dodałam makaron ryżowy orzo, ale pozostałe z obiadu rurki czy nitki spaghetti też się świetnie sprawdzą.
Skałdniki:
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
2 ząbki czosnku
350 ml jogurtu greckiego
4 jaja
tarty parmezan 30 g
tarta mozzarella 1/2 opakowania
1 łyżeczka skórki z cytryny i oregano
sól i pieprz do smaku
dowolny drobny makaron u mnie orzo ok. 1 szklanki już ugotowany al dente
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na kilka minut. Kiedy cukinia puści wodę odcedzić na durszlaku. W dużej misie wymieszać jaja z jogurtem, serami, roztartym czosnkiem i przyprawami oraz makaronem i dobrze wymieszać. Do masy dodać cukinię, wymieszać i przelać żaroodpornego naczynia. Piec 30- 40 minut w 190 stopniach C.