poniedziałek, 5 maja 2025

Ciastka pistacjowe przepis

Przepis na ciastka z herbatą matcha i pastą pistacjową

Przepis na kruche, maślane ciasteczka pistacjowe, które wykonasz w kilka minut. 

 Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna. 

SKŁADNIKI:

100 g brązowego cukru (dałam muscovado jasny)

90 g masła

1 łyżka pasty pistacjowej lub zmielonych na pastę pistacji

1 jajko

wanilia (dałam 1/3 łyżeczki mielonej)

185 g mąki orkiszowej ( typ 550)

1 łyżeczka herbaty matcha

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 garść pistacji

1 szczypta soli 

2 kostki białej lub gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Miękkie masło zmiksuj z pastą pistacjową, następnie dodaj cukier i utrzyj  razem na puch. Dodaj cukier brązowy i wanilię i dalej ucieraj. Wbij jajko i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przesiej mąkę, proszek, matcha  i delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy. Połącz ze sobą składniki.

Ciasto schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut a  następnie rozgrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub użyj specjalnej maty do pieczenia ( polecam!). Za pomocą łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami. 

Piec przez 15-18 minut

Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce ciastek oblej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką lub białą. 



Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Owsiane ciasteczka jak owsianka