Przepis na kruche, maślane ciasteczka pistacjowe, które wykonasz w kilka minut.
SKŁADNIKI:
90 g masła
1 łyżka pasty pistacjowej lub zmielonych na pastę pistacji
1 jajko
wanilia (dałam 1/3 łyżeczki mielonej)
185 g mąki orkiszowej ( typ 550)
1 łyżeczka herbaty matcha
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 garść pistacji
1 szczypta soli
2 kostki białej lub gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło zmiksuj z pastą pistacjową, następnie dodaj cukier i utrzyj razem na puch. Dodaj cukier brązowy i wanilię i dalej ucieraj. Wbij jajko i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przesiej mąkę, proszek, matcha i delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy. Połącz ze sobą składniki.
Ciasto schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut a następnie rozgrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub użyj specjalnej maty do pieczenia ( polecam!). Za pomocą łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami.
Piec przez 15-18 minut
Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce ciastek oblej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką lub białą.
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Owsiane ciasteczka jak owsianka