SKŁADNIKI:
4 porcje
opakowanie tofu naturalnego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
pęczek młodych marchewek
brokuł
małe pieczarki
olej do smażenia
składniki sosu:
1 łyżka miso hatcho lub shiro miso
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki tartego imbiru
sól so smaku
płatki chili do smaku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki sosu sojowego np. wędzonego Lima
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Tofu pokroić na 8 plastrów i opanierować w skrobi ziemniaczanej. Usmażyć na gorącym oleju na złoto. Odłożyć na ręcznik papierowy.
Marchewki obrać i przekroić na pół. Obrać pieczarki a brokuła ugotować al'dente.
Na grillowej patelni zgilliwać marchewki i pieczarki.
Na dużej czystej patelni zagotować składniki sosu łącząc je ze sobą (bez skrobi ziemniaczanej). Włożyć tofu i kilka minut niech się pogotuje, dodać marchewki i pieczarki. W niewielkiej ilości wody rozprowadzić skrobię wlać i wymieszać aż sos stanie się lepiący i gęsty.
Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem układając obok brokuła i polewając sosem.
Tofu można także zgrillować nie smażyć.