Wielokrotnie robiłam fasolkę po bretońsku. Inspiracją do zrobienia fasolki po kaszubsku były śledzie po kaszubsku. Sos zrobiłam bardzo podobnie, ale zamiast śledzi dodałam białą fasolę.
SKŁADNIKI:
1 puszka białej fasoli
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
2 cebule ( u mnie biała)
kilka łyżek oleju rzepakowego
2-3 suszone śliwki (nie kalifornijskie!!!) lub łyżka powideł bez cukru
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżki majeranku
liść laurowy
2-3 ziela angielskie
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli chcesz szybko przygotować to danie użyj fasoli z puszki. Jeśli masz jednak czas, namocz fasolę jaś na całą noc i ugotuj następnego dnia w nieosolonej wodzie około 60 minut.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju do miękkości. Następnie dodać przyprawy i dusić jeszcze przez 1-2 minuty. Posiekać śliwki i dodać do cebuli, poddusić razem. Dodać przecier oraz passatę i razem dusić ok.10 minut. Dodać fasolę i wymieszać.