wtorek, 26 listopada 2024

Fasolka po kaszubsku

Wielokrotnie robiłam fasolkę po bretońsku. Inspiracją do zrobienia fasolki po kaszubsku były śledzie po kaszubsku. Sos zrobiłam bardzo podobnie, ale zamiast śledzi dodałam białą fasolę. 


SKŁADNIKI:

1 puszka białej fasoli

2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

2 cebule ( u mnie biała)

kilka łyżek oleju rzepakowego

2-3 suszone śliwki (nie kalifornijskie!!!) lub łyżka powideł bez cukru

sól i pieprz do smaku

1/2 łyżki majeranku

liść laurowy

2-3 ziela angielskie

200 g przecieru pomidorowego

1 łyżka koncentratu


PRZYGOTOWANIE:

Jeśli chcesz szybko przygotować to danie użyj fasoli z puszki. Jeśli masz jednak czas, namocz fasolę jaś na całą noc i ugotuj następnego dnia w nieosolonej wodzie około 60 minut. 

Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju do miękkości. Następnie dodać przyprawy i dusić jeszcze przez 1-2 minuty. Posiekać śliwki i dodać do cebuli, poddusić razem. Dodać  przecier oraz passatę i razem dusić ok.10 minut.  Dodać fasolę i wymieszać.