czwartek, 13 czerwca 2019

Chleb z semoliny z Altamury


Wracając z wakacji przywozimy garść inspiracji i pomysłów.  Chleb z Apulli z Altamury był tak pyszny, że postanowiliśmy upiec własny. Z semoliny na zakwasie. Żółciutki w środku z dobrze wypieczoną skórką. Wyszedł tak jak powinien za trzecim razem. Obejrzeliśmy sporo filmików na Youtub. I jest. Nasz własny bochenek. Jeśli będziecie w Apulli koniecznie spróbujcie kupić chleb z Altamury.

semolina - 500 g
woda - 300 g
drożdże suszone 7g lub zakwas 35 gram
cukier - 5 g
sól - 15 g

Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, rozpuszczone drożdże (lub zakwas), wodę i sól. Zagnieć ciasto. Pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie wyjmij ciasto i odgazuj. Uformuj w kształt bochenka. Posyp mąką blachę, połóż uformowany bochenek i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto należy przykryć. Po wyrośnięciu nastaw piekarnik na 240 stopni. Piec 30 minut. Otrzymujemy bochenek pięknego chleba o niesamowitym smaku. Mój chleb zrobiony jest na zakwasie pszennym (levito madre) z Włoch. Ale z powodzeniem uda się na drożdżach.