środa, 11 stycznia 2017

Gofry z ciasta bananowego bezglutenowe

dojrzałego banana, kilku łyżek różni mąk ( u mnie owsiana, gryczana i kukurydziana) jaja, proszku do pieczenia i napoju roślinnego zrobicie pyszne gofry. Jeśli nie masz gofrownicy z ciasta z łatwością usmażysz placuszki.
Dodajcie mąkę taką jaką macie  (lubicie).

Ciasto:

po 3 łyżki różnych mąk (gryczana, kukurydziana i owsiana)
1 łyżka cukru trzcinowego (ksylitol)
jajo
szklanka mleka/ napoju roślinnego (u mnie sojowe)
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dojrzały banan
olej do smarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE 

Banana rozcieram tłuczkiem do ziemniaków (można to zrobić widelcem), dodaję kolejne składniki, mieszam. Ciasto powinno być dosyć gęste.

Piekę w gofrownicy, aż będą rumiane.

Z podanej ilości składników wyszło 6 sztuk. Moja gofrownica jest dość duża.