Dodajcie mąkę taką jaką macie (lubicie).
Ciasto:
po 3 łyżki różnych mąk (gryczana, kukurydziana i owsiana)
1 łyżka cukru trzcinowego (ksylitol)
jajo
szklanka mleka/ napoju roślinnego (u mnie sojowe)
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dojrzały banan
olej do smarowania gofrownicy
PRZYGOTOWANIE
Banana rozcieram tłuczkiem do ziemniaków (można to zrobić widelcem), dodaję kolejne składniki, mieszam. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Piekę w gofrownicy, aż będą rumiane.
Z podanej ilości składników wyszło 6 sztuk. Moja gofrownica jest dość duża.
Banana rozcieram tłuczkiem do ziemniaków (można to zrobić widelcem), dodaję kolejne składniki, mieszam. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Piekę w gofrownicy, aż będą rumiane.
Z podanej ilości składników wyszło 6 sztuk. Moja gofrownica jest dość duża.
Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam gofry, choć gofrownica stoi i czeka:) Bananowe na pewno by mi posmakowały
OdpowiedzUsuńA ja wciąż nie mam gofrownicy :( Tyle mnie omija!
OdpowiedzUsuńTakich gofrów bym sobie nie odmówiła!
OdpowiedzUsuńPyszności.
Prezentują się wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńo nie.. o nie.. mniam! Takie pyszności.. <3 chyba zrobię je zaraz jak dorwę gofrownicę w weekend :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe gofry! :)
OdpowiedzUsuńZ ciasta bananowego? O mniam :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy ten Twój przepis, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na wykorzystanie bananów :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Zaraz idę robić :)
OdpowiedzUsuńDzięki bananowi takie gofry są fajnie spieczone i idealnie słodkie :D
OdpowiedzUsuńPoproszę o ...3 gofry, wyglądają tak smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! W końcu zdrowe gofry, pycha :)
OdpowiedzUsuńJak bananowe to biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Ach, kiedy ja w końcu dorwę gofrownicę :)
OdpowiedzUsuńJa podobne robiłam niedawno, tyle że bez cynamonu. Jeszcze z mojego dezal'a takie chrupiące wychodzą. Pychota ;)
OdpowiedzUsuńPyszne, zjadłabym z radością :)
OdpowiedzUsuńMoja gofrownica niestety nie radzi sobie z większością ciast na gofry i kończy się to czyszczeniem z ciasta, którego nie znoszę :( Ale kiedy zmienię na nową to na pewno spróbuję i takiej bananowej wersji :)
OdpowiedzUsuńWygladaja bardzo smakowicie i mysle ze sa super w smaku Wszystko co domowe jest na wygranej pozycji Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCudowne, rumiane gofry. Oj, dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńoo bardzo fajne,coś innego,u mnie wszyscy bardzo lubią gofry
OdpowiedzUsuńPlacuszki, ciasto bananowe próbowałam, ale nie gofry ! Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuń