SKŁADNIKI:
ziemniaki 1 kg
kapusta kiszona 250 g
jabłko kwaśne 1 sztuka
twaróg wędzony 1 opakowanie
jogurt naturalny 150 ml
jaja 2 sztuki
kminek 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1/2 szklanki
ziele angielskie 3 ziarenka
liść laurowy 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną. Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Rozłóż w nim połowę ziemniaków. Na wierzch rozłóż kapustę a na kapustę jabłko. Teraz kolej na resztę ziemniaków. Ułóż kolejną warstwę. Przygotuj z mleka jaj i jogurtu mieszaninę, wlej całość na zapiekankę. Na wierzch rozsyp pokruszony wędzony twaróg. Zapiekaj ok. 50 minut w 190 stopniach.
na zapiekankę z kapuchą nie wpadłam musiała pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka :) Takie najprostsze składniki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńI zrobiłam się głodna...;-)
OdpowiedzUsuńAż mi w brzuchu zaburczało! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda. Kocham takie zapiekanki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Takie proste składniki, a taka fantastyczna kompozycja. Lubię twoje dania :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że takiego dania jeszcze nie jadłam, więc chętnie bym spróbowała. Wydaje się być idealne na zimę :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda ta zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńidealna zapiekanka!
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam ziemniaczanej zapiekanki, a w takim wydaniu i z takim zestawem składników kusi tym bardziej:)
OdpowiedzUsuńSzczególnie lubimy wędzony twaróg :D Tutaj musi pasować idealnie :D
OdpowiedzUsuńChodzi ze mną od dawna taka zapiekanka z ziemniaków tylko pomysłów nie miałam na nią. Twoja mega smakowita ! <3
OdpowiedzUsuńMusi smakować fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie.
Zapiekanka jest wspaniała. Uwielbiam wędzony twaróg!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wędzony twaróg i jestem bardzo ciekawa jego połączenia z kiszoną kapustą. :)
OdpowiedzUsuń