pół opakowania mrożonego groszku
cebula
jajko
ząbek czosnku
szklanka mąki sojowej lub z ciecierzycy
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
olej do smażenia rzepakowy
bułka tarta
Sos pomidorowy:
puszka pomidorówcebulakilka płatków papryczki chilliłyżeczka nasion kolendryłyżeczka kuminu zmielonegoząbek czosnkusól
Przygotowanie:
Ugotuj groszek w osolonej wodzie. Wystudź. Pokrój cebulę na małe kawałki. Wrzuć do malaksera i zmiksuj. Dodaj jajko i czosnek. Miksuj pulsacyjnie. Wyjmij całość do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj na jednolita masę. Jeśli będzie suche dolej ok pół szklanki wody.
Formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Usmaż na złoto z dwóch stron.
Sos: na gorący olej wsyp przyprawy krótko je smażąc aby wydobyły się aromaty. Wlej pomidory. Całość mieszaj i duś około 10 min. Dopraw solą i chili.
Kolteciki podawaj z kaszą bulghur przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Usmaż na złoto z dwóch stron.
Sos: na gorący olej wsyp przyprawy krótko je smażąc aby wydobyły się aromaty. Wlej pomidory. Całość mieszaj i duś około 10 min. Dopraw solą i chili.
Kolteciki podawaj z kaszą bulghur przygotowaną według przepisu na opakowaniu.