niedziela, 25 września 2016

Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym

Zwykle dorsz rozsypuje mi się na patelni, tzn. kiedy chcę go wyjąć z patelni nie jest taki zwarty i jędrny, aby móc go ładnie podać. No chyba że smażę ze skórą. Dlatego z pomocą przychodzą mi cieniutkie plastry surowego boczku. Wybieram Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne.


Składniki:


polędwica z dorsza 4 sztuki
kapusta kiszona 300 - 500g
ziemniaki ugotowane 500 g
boczek wędzony 12 plastrów
grzyby suszone 3 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
kminek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 3 ziarenka
pieprz
1 cebula
olej rzepakowy 
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kapusty. Namocz grzyby w gorącej wodzie i kiedy będę miękkie obgototuj ok. 20 minut. Następnie rozgrzej olej w drugim rondlu i wyłóż odciśniętą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i duś 30 minut mieszając od czasu do czasu. Kapustę podlej wodą z gotowania się grzybów. Pokrój ugotowane grzyby i przesmaż z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodaj zawartość do kapusty, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Ziemniaki ugotuj i przecisniej przez praskę, dodaj dużą łyżkę masła (można dodać też kremówki). 

Kawałki dorsza doprawione solą i pieprzem zawinąć w plastry boczku i smażyć z obu stron ułożone na papierze pergaminowym lub upiec w piekarniku nagrzanym na 190st.C 20-30 minut.