poniedziałek, 26 września 2016

Warzywa z piekarnika z piersią kurczaka wolno gotowaną Lidl

Warzywa z piekarnika z piersią kurczaka wolno gotowaną Lidl

Składniki:

pierś z kurczaka wolno gotowana Lidl 
1/2 dyni Hokkaido
1 cebula
1 mały kalafior
czerwona papryka
sól do smaku
sos sojowy 1łyżka
papryczka chili w płatkach
miód 1 łyżeczka
szczypta cynamonu
olej rzepakowy
oliwa z pestek dyni (opcjonalnie)
tymianek świeży
parmezan tarty trochę


Przygotowanie:

Pierś z kruczka wolno gotowaną przyrządź według przepisu na opakowaniu. 
Warzywa pokrój w grubą kostkę. Kalafiora obgotowałam 10 minut przed przyrządzaniem dania.  

Wsyp warzywa na brytfannę, dodaj przyprawy i rękoma rozprowadź po całości. Wstaw do piekarnika na 230 stopni na 30 minut wraz z piersią kurczaka. 

Pod koniec na ostatnie 5 minut posyp warzywa parmezanem. A po upieczeniu dopraw świeżym tymiankiem. 



niedziela, 25 września 2016

Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym

Zwykle dorsz rozsypuje mi się na patelni, tzn. kiedy chcę go wyjąć z patelni nie jest taki zwarty i jędrny, aby móc go ładnie podać. No chyba że smażę ze skórą. Dlatego z pomocą przychodzą mi cieniutkie plastry surowego boczku. Wybieram Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne.


Składniki:


polędwica z dorsza 4 sztuki
kapusta kiszona 300 g
ziemniaki ugotowane 500 g
boczek wędzony 12 plastrów
grzyby suszone 3 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
kminek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 3 ziarenka
pieprz
1 cebula
olej rzepakowy 3 łyżki
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kapusty. Namoczyć grzyby w gorącej wodzie i kiedy będę miękkie obgotować ok. 20 minut. Następnie rozgrzać olej w drugim rondlu i wyłożyć odciśniętą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Kapustę podlać wodą z namaczania grzybów. Pokroić namoczone grzyby i przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać zawartość do kapusty, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Ziemniaki ugotować i utłuc z łyżką masła (można dodać też kremówki). 
Kawałki dorsza doprawione solą i pieprzem zawinąć w plastry boczku i smażyć z obu stron ułożone na papierze pergaminowym.