piątek, 11 grudnia 2020

Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

 

Zimowa zupa fasolowa

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki fasoli "Piękny Jaś" 

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

2 marchewki

korzeń pietruszki

kawałek selera

łodyga selera naciowego

kawałek pora 

3/4 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej

4 kostki mrożonego szpinaku

2-3 łyżki oleju

cebula

czosnek

majeranek

pieprz i sól do smaku

3/4 szklanki makaronu (użyłam gryczany)

1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę "Piękny Jaś" namaczamy w wodzie na całą noc. Odcedzamy i gotujemy godzinę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek. Po chwili dodajemy pocięte warzywa korzeniowe oraz poszatkowanego pora. Podsmażamy chwilę na oliwie. Wlewamy fasolę z garnka w której się gotowała wraz z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rozmrożony szpinak.

Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, przelany zimną wodą ( makaron gryczany gotowałam w osobnej wodzie, ponieważ woda jest bardzo kleista. 


czwartek, 10 grudnia 2020

Ciasto ze szpinakiem, herbatą, limonką i rozmarynem


Ciasto ze szpinakiem pięknie wygląda na świątecznym stole. Tym razem do ciasta dałam limonkę, rozmaryn i japońską herbatę matcha.

Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

100 g szpinaku baby (bez łodyżek) bio*

180 g cukru trzcinowego jasnego bio*

1 łyżeczka herbaty matcha

100 ml oleju rzepakowego

2 jaja L

170 g mąki przesianej (dałam orkiszową, przez co jest trochę cięższe)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

limonka 1-2 sztuki (szukajcie tych soczystych)

rozmaryn świeży

cukier puder 60 g

Przygotowanie:

Szpinak miksujemy z olejem na gładką masę. Kilka igieł rozmarynu siekamy bardzo drobno. Limonkę dobrze szorujemy, masujemy aby puściła jak najwięcej soku. Na tarce o małych oczkach ścieramy zieloną cześć skórki, bez gorzkiej białej warstwy. Limonkę przecinamy na pół i wyciskamy sok. Do dużej misy wbijamy jaja i miksujemy z cukrem na puch, wlewamy zmiksowany szpinak z olejem, wlewamy sok z limonki, skórkę oraz rozmaryn. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i herbatę matcha. Mieszamy krótko aby składniki się połączały. Przelewamy do formy wysmarowanej dokładnie tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45-50 minut do suchego patyczka.

Przygotowujemy lukier. 

Do miseczki przekładamy cukier puder. Drugą lionkę myjemy, ścieramy skórkę i po przecięciu wyciskamy sok ( jeśli ma mało soku trzeba wziąć sok z cytryny). Do cukru pudru  małą strużką wlewamy sok i mieszamy aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy skórkę z limonki. Polewamy wystudzone ciasto.









poniedziałek, 7 grudnia 2020

Brownie daktylowe fit bez cukru

Zimą uwielbiam smak gorzkiej czekolady. O tej porze roku często piekę brownie. To jest wyjątkowe, ponieważ zamiast cukru użyłam daktyli Medjool. Mają one niski indeks glikemiczny, a przy tym są niezwykle smaczne.
 

Składniki:

2 gorzkie czekolady np.  85%

8 sztuk daktyli Medjool

1 łyżka surowego kakao

100 g oleju kokosowego lub oliwy 

niepełna szklanka mąki gryczanej

mielona skórka z pomarańczy lub 1 łyżeczka skórki z pomarańczy 

1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jaja


Na wierzch: 

kilka kostek czekolady+ 2 łyżeczki oliwy lub oleju kokosowego. 

Przygotowanie:

Daktyle namocz we wrzątku kilka minut. Wyjmij pestki (jeśli posiadają) i zmiksuj na pastę. Czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej dodając olej kokosowy. Wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dodaj mokre składniki: pastę z daktyli, przestudzoną czekoladę z olejem. Wbij jaja (weganie pomijają jaja). Wymieszaj składniki na gładkie, dość gęste ciasto. Przełóż do formy (ja piekłam w foremce na muffiny ponieważ chciałam je mieć w takiej formie). wyłożonej papierem i natłuszczonej olejem ( moja ma 22x22cm). Wyrównaj wierzch i piecz w 180 stopniach ok. 20-25 minut. 

Wystudzone udekoruj rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z niewielką ilością oliwy lub oleju kokosowego.