Zimowa zupa fasolowa
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki fasoli "Piękny Jaś"
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
łodyga selera naciowego
kawałek pora
3/4 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej
4 kostki mrożonego szpinaku
2-3 łyżki oleju
cebula
czosnek
majeranek
pieprz i sól do smaku
3/4 szklanki makaronu (użyłam gryczany)
1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę "Piękny Jaś" namaczamy w wodzie na całą noc. Odcedzamy i gotujemy godzinę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek. Po chwili dodajemy pocięte warzywa korzeniowe oraz poszatkowanego pora. Podsmażamy chwilę na oliwie. Wlewamy fasolę z garnka w której się gotowała wraz z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rozmrożony szpinak.
Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, przelany zimną wodą ( makaron gryczany gotowałam w osobnej wodzie, ponieważ woda jest bardzo kleista.