Składniki:
2 gorzkie czekolady np. 85%
8 sztuk daktyli Medjool
1 łyżka surowego kakao
100 g oleju kokosowego lub oliwy
niepełna szklanka mąki gryczanej
mielona skórka z pomarańczy lub 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
Na wierzch:
kilka kostek czekolady+ 2 łyżeczki oliwy lub oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Daktyle namocz we wrzątku kilka minut. Wyjmij pestki (jeśli posiadają) i zmiksuj na pastę. Czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej dodając olej kokosowy. Wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dodaj mokre składniki: pastę z daktyli, przestudzoną czekoladę z olejem. Wbij jaja (weganie pomijają jaja). Wymieszaj składniki na gładkie, dość gęste ciasto. Przełóż do formy (ja piekłam w foremce na muffiny ponieważ chciałam je mieć w takiej formie). wyłożonej papierem i natłuszczonej olejem ( moja ma 22x22cm). Wyrównaj wierzch i piecz w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
Wystudzone udekoruj rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z niewielką ilością oliwy lub oleju kokosowego.
Mniam :)
OdpowiedzUsuń