czwartek, 10 grudnia 2020

Ciasto ze szpinakiem, herbatą, limonką i rozmarynem


Ciasto ze szpinakiem pięknie wygląda na świątecznym stole. Tym razem do ciasta dałam limonkę, rozmaryn i japońską herbatę matcha.

Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

100 g szpinaku baby (bez łodyżek) bio*

180 g cukru trzcinowego jasnego bio*

1 łyżeczka herbaty matcha

100 ml oleju rzepakowego

2 jaja L

170 g mąki przesianej (dałam orkiszową, przez co jest trochę cięższe)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

limonka 1-2 sztuki (szukajcie tych soczystych)

rozmaryn świeży

cukier puder 60 g

Przygotowanie:

Szpinak miksujemy z olejem na gładką masę. Kilka igieł rozmarynu siekamy bardzo drobno. Limonkę dobrze szorujemy, masujemy aby puściła jak najwięcej soku. Na tarce o małych oczkach ścieramy zieloną cześć skórki, bez gorzkiej białej warstwy. Limonkę przecinamy na pół i wyciskamy sok. Do dużej misy wbijamy jaja i miksujemy z cukrem na puch, wlewamy zmiksowany szpinak z olejem, wlewamy sok z limonki, skórkę oraz rozmaryn. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i herbatę matcha. Mieszamy krótko aby składniki się połączały. Przelewamy do formy wysmarowanej dokładnie tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45-50 minut do suchego patyczka.

Przygotowujemy lukier. 

Do miseczki przekładamy cukier puder. Drugą lionkę myjemy, ścieramy skórkę i po przecięciu wyciskamy sok ( jeśli ma mało soku trzeba wziąć sok z cytryny). Do cukru pudru  małą strużką wlewamy sok i mieszamy aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy skórkę z limonki. Polewamy wystudzone ciasto.









2 komentarze:

  1. ładnie wyglada i choć za szpinakiem nie przepadam to w ciasta szpinakowe lubię

    OdpowiedzUsuń