piątek, 20 października 2023

Pieczona feta z figami i śliwkami

Skusiłam się na pieczoną fetę. Jest mnóstwo inspiracji, oto moja. Feta, figi, śliwki i pomidory. 
Zamiast pomidorków można dołożyć przeciętą na pół dojrzałą gruszkę oraz kilka oliwek. Moja gruszka była zbyt twarda aby znaleźć się w piekarniku:)

2 porcje 

SKŁADNIKI:

ser feta - 1 opakowanie

pomidorki gałązka - 1 szt.

figi - 3 szt.

śliwki - 3 szt.

miód - 1 łyżka

orzechy włoskie - 2 szt.

oliwa z oliwek - 1 łyżka

rozmaryn lub tymianek do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ser feta kładziemy na środek naczynia żaroodpornego, polewamy ją łyżką oliwy i posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem lub tymiankiem, obok układamy przecięte na połówki figi i śliwki, polewamy je miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz dokładamy pomidorki. Pieczemy w 200 st.C około 35 minut. Pomidrów nie soliłam ponieważ feta ją równoważy.