Zamiast pomidorków można dołożyć przeciętą na pół dojrzałą gruszkę oraz kilka oliwek. Moja gruszka była zbyt twarda aby znaleźć się w piekarniku:)
2 porcje
SKŁADNIKI:
ser feta - 1 opakowanie
pomidorki gałązka - 1 szt.
figi - 3 szt.
śliwki - 3 szt.
miód - 1 łyżka
orzechy włoskie - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
rozmaryn lub tymianek do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ser feta kładziemy na środek naczynia żaroodpornego, polewamy ją łyżką oliwy i posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem lub tymiankiem, obok układamy przecięte na połówki figi i śliwki, polewamy je miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz dokładamy pomidorki. Pieczemy w 200 st.C około 35 minut. Pomidrów nie soliłam ponieważ feta ją równoważy.