piątek, 20 października 2023

Pieczona feta z figami i śliwkami

Skusiłam się na pieczoną fetę. Jest mnóstwo inspiracji, oto moja. Feta, figi, śliwki i pomidory. 
Zamiast pomidorków można dołożyć przeciętą na pół dojrzałą gruszkę oraz kilka oliwek. Moja gruszka była zbyt twarda aby znaleźć się w piekarniku:)

2 porcje 

SKŁADNIKI:

ser feta - 1 opakowanie

pomidorki gałązka - 1 szt.

figi - 3 szt.

śliwki - 3 szt.

miód - 1 łyżka

orzechy włoskie - 2 szt.

oliwa z oliwek - 1 łyżka

rozmaryn lub tymianek do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ser feta kładziemy na środek naczynia żaroodpornego, polewamy ją łyżką oliwy i posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem lub tymiankiem, obok układamy przecięte na połówki figi i śliwki, polewamy je miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz dokładamy pomidorki. Pieczemy w 200 st.C około 35 minut. Pomidrów nie soliłam ponieważ feta ją równoważy. 



6 komentarzy:

  1. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa jak to smakuje.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fig jeszcze nie zapiekałam. Najczęściej dodaję je do sałatek. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń