Zamiast pomidorków można dołożyć przeciętą na pół dojrzałą gruszkę oraz kilka oliwek. Moja gruszka była zbyt twarda aby znaleźć się w piekarniku:)
2 porcje
SKŁADNIKI:
ser feta - 1 opakowanie
pomidorki gałązka - 1 szt.
figi - 3 szt.
śliwki - 3 szt.
miód - 1 łyżka
orzechy włoskie - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
rozmaryn lub tymianek do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ser feta kładziemy na środek naczynia żaroodpornego, polewamy ją łyżką oliwy i posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem lub tymiankiem, obok układamy przecięte na połówki figi i śliwki, polewamy je miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz dokładamy pomidorki. Pieczemy w 200 st.C około 35 minut. Pomidrów nie soliłam ponieważ feta ją równoważy.
Prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Jestem ciekawa jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dawno nie jadłam fig :)
OdpowiedzUsuńFig jeszcze nie zapiekałam. Najczęściej dodaję je do sałatek. Chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszności ❤️
OdpowiedzUsuń