Czeska zupa czosnkowa. My pokochaliśmy tą zupę za smak i szybkość wykonania. Jest lekka mimo, że w przepisie jest boczek. To zupa która świetnie smakuje jesienno zimową porą. Dzięki sporej ilości czosnku podnosi odporność. A już przeziębionym przyniesie ulgę.
SKŁADNIKI
100g boczku surowego wędzonego chudego pokrojonego w drobną kostkę
6 średniej wielkości ząbków czosnku
3 duże ziemniaki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka majeranku
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
2 kromki dobrego chleba na zakwasie
ser tarty np. cheddar lub ementaler trochę
natka drobno posiekana
PRZYGOTOWANIE
W garnka o grubym dnie wysmażyć boczek, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na średnim ogniu. Wlać bulion i gotować do miękkości ziemniaków około 10 minut. W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i zrobić grzanki. Na koniec gotowania dodać do zupy majeranku i pieprzu według własnego uznania. Zupę podawać z grzankami i posypaną serem. Niektóre przepisy tej zupy zawierają jeszcze jajko które roztrzepane wlewa się do zupy i szybko się miesza tworząc jajeczne nitki.
kiedys robiłam podobna i mi smakowała
OdpowiedzUsuń