piątek, 3 czerwca 2016

Puree z kalafiora z pomarańczą i tymiankiem




Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą, oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem  i świeżo mielonym pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa,  puree będzie znakomitą kolacją z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem. 

SKŁADNIKI:

kalafior
oliwa z oliwek około 2 łyżek i trochę do polania
szczypta gałki muszkatołowej nie za dużo 
sól i pieprz do smaku  zwykle daje płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu
skórka otarta z pomarańczy do smaku 
świeży tymianek lub suszony

można dodać trochę masła, śmietankę kremówkę z 50 ml

 PRZYGOTOWANIE :

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zagotuj wode i wrzuć kalafiora, wsyp sól. Kiedy będzie miękki (8-10 minut) odcedź i zmiksuj blenderem. Dodaj ok łyżki lub dwóch oliwy lub masla czy śmietanki, przyprawy i wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp skórką pomarańczową i jeszcze skropić odrobiną oliwy. Na końcu dodaj zioła.  

Puree z kalafiora z pomarańczą i tymiankiem




Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą, oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem  i świeżo mielonym pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa,  puree będzie znakomitą kolacja z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem. 



kalafior
oliwa z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku 
skórka otarta z pomarańczy
świeży tymianek 


Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w posolonej wodzie. Kiedy będzie miękki, odcedź i zblenduj. Dodaj ok łyżki oliwy lub masła, śmietanki, przyprawy i wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp skórką pomarańczową i polej oliwą. Na końcu dodaj zioła.