Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą, oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa, puree będzie znakomitą kolacją z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem.
SKŁADNIKI:
kalafior
oliwa z oliwek około 2 łyżek i trochę do polania
szczypta gałki muszkatołowej nie za dużo
sól i pieprz do smaku zwykle daje płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu
skórka otarta z pomarańczy do smaku
świeży tymianek lub suszony
można dodać trochę masła, śmietankę kremówkę z 50 ml
PRZYGOTOWANIE :
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zagotuj wode i wrzuć kalafiora, wsyp sól. Kiedy będzie miękki (8-10 minut) odcedź i zmiksuj blenderem. Dodaj ok łyżki lub dwóch oliwy lub masla czy śmietanki, przyprawy i wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp skórką pomarańczową i jeszcze skropić odrobiną oliwy. Na końcu dodaj zioła.