piątek, 3 czerwca 2016

Puree z kalafiora z pomarańczą i tymiankiem




Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą, oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem  i świeżo mielonym pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa,  puree będzie znakomitą kolacją z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem. 

SKŁADNIKI:

kalafior
oliwa z oliwek około 2 łyżek i trochę do polania
szczypta gałki muszkatołowej nie za dużo 
sól i pieprz do smaku  zwykle daje płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu
skórka otarta z pomarańczy do smaku 
świeży tymianek lub suszony

można dodać trochę masła, śmietankę kremówkę z 50 ml

 PRZYGOTOWANIE :

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zagotuj wode i wrzuć kalafiora, wsyp sól. Kiedy będzie miękki (8-10 minut) odcedź i zmiksuj blenderem. Dodaj ok łyżki lub dwóch oliwy lub masla czy śmietanki, przyprawy i wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp skórką pomarańczową i jeszcze skropić odrobiną oliwy. Na końcu dodaj zioła.  

4 komentarze:

  1. Przepyszna kompozycja smaków - brawo ! Inspirujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie puree z chrupiącym, domowym pieczywem smakowałoby wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intryguje mnie ta pomarańcza w tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń