piątek, 3 czerwca 2016

Puree z kalafiora z pomarańczą i tymiankiem




Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą, oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem  i świeżo mielonym pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa,  puree będzie znakomitą kolacja z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem. 



kalafior
oliwa z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku 
skórka otarta z pomarańczy
świeży tymianek 


Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w posolonej wodzie. Kiedy będzie miękki, odcedź i zblenduj. Dodaj ok łyżki oliwy lub masła, śmietanki, przyprawy i wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp skórką pomarańczową i polej oliwą. Na końcu dodaj zioła.  

14 komentarzy:

  1. Pyszności! Takie puree musi smakować świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby proste, a takie pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skórka z pomarańczy naprawdę musi tutaj ciekawie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gałka muszkatołowa musiała tutaj cudownie pasować!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Kalafior to ostatnio mój ulubiony obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie. Na pewno bardzo aromatyczne !

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna kompozycja smaków!
    Mam na nią wielką ochotę, z czosnkową grzanką...

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowite połączenie! Musze spróbować :) Polecam Ci świetne Przepisy, z których korzystam a idealnie wpisują się w stylistykę Twojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja! Nigdy wcześniej nie wpadłem na to, żeby zrobić coś takiego! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł :) musiało cudownie smakować i pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń