Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą, oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa, puree będzie znakomitą kolacja z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem.
kalafior
oliwa z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
skórka otarta z pomarańczy
świeży tymianek
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w posolonej wodzie. Kiedy będzie miękki, odcedź i zblenduj. Dodaj ok łyżki oliwy lub masła, śmietanki, przyprawy i wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp skórką pomarańczową i polej oliwą. Na końcu dodaj zioła.
Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Takie puree musi smakować świetnie:)
OdpowiedzUsuńNiby proste, a takie pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńSkórka z pomarańczy naprawdę musi tutaj ciekawie pasować :D
OdpowiedzUsuńGałka muszkatołowa musiała tutaj cudownie pasować!:)
OdpowiedzUsuńPycha! Kalafior to ostatnio mój ulubiony obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Na pewno bardzo aromatyczne !
OdpowiedzUsuńPyszna kompozycja smaków!
OdpowiedzUsuńMam na nią wielką ochotę, z czosnkową grzanką...
Niesamowite połączenie! Musze spróbować :) Polecam Ci świetne Przepisy, z których korzystam a idealnie wpisują się w stylistykę Twojej kuchni.
OdpowiedzUsuńRewelacja! Nigdy wcześniej nie wpadłem na to, żeby zrobić coś takiego! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) musiało cudownie smakować i pachnieć :)
OdpowiedzUsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com