Przygotowanie domowego jogurtu nie jest wcale takie trudne. Kupiłam zakwasek probiotyczny ( do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością), 2 litry ekologicznego mleka i mam swój jogurt. Jest kremowy, gładki, jedwabisty. Sam smakuje najlepiej. Nie chciałam do niego nic dodawać, o nic mu nie potrzeba Dodałam do jednej buteleczki gazowanej wody. Cudownie mnie nawodnił.
Zakwasek
2 litry mleka pasteryzowanego
Mleko pasteryzowane podgrzałam w szklanym naczyniu do 40 stopni. 2 łyżeczki mleka wlałam do fiolki, dokładnie wymieszam. Wlałam do mleka. Wymieszałam i zawinęłam garnek w ręcznik. Po około 9 godzinach jogurt był gotowy. Przelałam do słoiczków i wstawiłam do lodówki.
robię też swój, domowy jogurt, ale nigdy nie korzystałam z zakwasków. Starterem bakteriowym u mnie jest jogurt ze sklepu, taki, który nie zawiera mleka w proszku. Właśnie też dziś zrobiłam;)
OdpowiedzUsuńdomowego jogurtu jeszcze nie robiłam, musi smakować wybornie :) za to kupuję tylko te bez mleka w proszku :)
OdpowiedzUsuńCzy taki zakwas kupuje się w aptece ?
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam taka jak Julianna.
Czy taki zakwas kupuje się w aptece ?
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam taka jak Julianna.
Domowe produkty są zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji robić domowego jogurtu. Kusisz!:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jego smaku, czy różni się od kupnego...
OdpowiedzUsuńJakie to proste! Ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńaktualnie mam 3 tygodniowy detox od nabiału, ale nawet powiem Ci, że nie tęskno mi do jogurtów, bo jak się naczytałam o nich to o matko!
OdpowiedzUsuńAle taki domowy? Super pomysł! Co swoje to jednak swoje ;)
Uwielbiam taki domowy jogurt i staram się robić jak najczęściej :D
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się to, że zrobiłaś domowy jogurt naturalny. większość z nas kupuje go w sklepie, a przecież można zrobić samemu. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDomowego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy - zdecydowanie uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńdo tej pory dodawałam do mleka odrobinę dobrej jakości sklepowego jogurtu o zakwasku nie wiedziałam-muszę wypróbować Twój sposób:)
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie zrobić :)
OdpowiedzUsuńSuper, taki chętnie zrobię musze tylko te bakterie dostać :-) pozdrawiam Kasia z Oqchnia.pl
OdpowiedzUsuń