niedziela, 14 grudnia 2025

Kurczak w sosie z mascarpone


Keto kurczak w sosie z mascarpone
Kurczak w sosie mascarpone z białym winem.

Ten przepis to idealny przykład na to, jak z kilku prostych składników stworzyć danie, które smakuje jak z dobrej restauracji. Delikatna pierś kurczaka, aksamitny sos na bazie mascarpone i białego wina oraz aromatyczne przyprawy tworzą całość, która jest kremowa, lekka i bardzo wyważona w smaku.

To danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację.


Sos jest łagodny, lekko winny, bez dominującej kwasowości. Mascarpone nadaje mu kremowości, a całość doskonale łączy się z grillowanymi lub pieczonymi warzywami.


Składniki (2–3 porcje)


3 piersi z kurczaka

sól i pieprz

1 - 2 łyżeczki oregano

200 g serka mascarpone

100 ml białego wytrawnego wina

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy 

1 mała cebula lub 1 szalotka (opcjonalnie)

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki papryki wędzonej lub ostrej peperoncino (opcjonalnie)

świeża natka pietruszki do podania


Przygotowanie:


Kurczaka oczyść, osusz i dopraw solą, pieprzem oraz papryką i oregano z obu stron. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st.C. Piecz 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dolej wino i lekko odparuj. Następnie dodaj koncentrat, dopraw solą i gotuj 2-3 minuty. Dodaj ser i wymieszaj aż powstanie gładki sos.

Wyjmij kurczaka na talerz wylj porcję sosu na środku ułóż mięso.

Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz