niedziela, 21 grudnia 2025

Jesiotr w sosie z makiem

 

jesiotr w sosie z makiem

Jesiotr to ryba, która nie potrzebuje wielu dodatków. Jego mięso jest zwarte, delikatne i szlachetne w smaku. Świetnie sprawdza się w prostych, eleganckich kompozycjach. Połączyłam go z aksamitnym sosem na ze słodkiej śmietanki, przełamanymwanilią i cynamonem. 


SKŁADNIKI:

4 dzwonka jesiotra 
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki octu winnego
masło
sól i pieprz do oprószenia
2 łyżki bułki tartej


Sos:

2 łyżki ugotowanego maku
300 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (np. Biovegan)
1/2 łyżeczki cynamonu 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub z tapioki

1 łyżka masła



PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem skropić octem i odstawić do marynaty na godzinę. Następnie rybę włożyć do naczynia żaroodpornego. na wierzch rybę położyć kawałek masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do180° C. Piec 30 minut. W połowie czasu pieczenia posypać bułką tartą. Kiedy ryba się piecze przygotować sos (sos robić tuż przed podaniem, ponieważ stygnąc robi się gruba skórka a la kożuch). W rondelku rozpuścić łyżkę masła z odrobiną cukru brązowego, dodajemy mieloną wanilię czy tak jak ja cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodać śmietankę i wcześniej ugotowany mak. Do niewielkiej ilości śmietanki dodać skrobię i wymieszać, wlać do sosu i zagęścić ciągle mieszając. Upieczoną rybę przełożyć na talerz i polać makowym sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz