Składniki:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 -70 minut
120 g niełuskanego sezamu
80 g mielonego siemienia lnianego
30 g mielonych migdałów czyli mąki migdałowej
10 g psyllium
80 g nasion słonecznika
1 łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
otarta skórka z połowy pomarańczy lub klementynki i cytryny
po 5 sztuk suszonych śliwek, moreli i fig (kupuję bio w Rossmanie)
garść orzechów laskowych i włoskich posiekanych
3 - 4 jaja w zależności od wielkości
30 g oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać na 170° C.
Sezam i siemię lniane zmielić krótko w młynku. Suszone owoce pokroić w paseczki, orzechy przesiekać. Do misy wsypać wszystkie suche składniki i dobrze przemieszać. Jaja ubić mikserem z oliwą przelać do suchych składników wymieszać. Wyłożyć formę 20 x 10 (u mnie nieco większa ma około 12x 22). Masę przełożyć do formy wyrównać wierzch łyżką i piec w piekarniku około 60 -70 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i ostudzić.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz