wtorek, 23 grudnia 2025

Piernikowy keto chleb z suszonymi owocami i orzechami


Bożonarodzeniowy chlebek nisko węglowodanowy naładowany orzechami i suszonymi owocami, doprawiony przyprawą do piernika i skórką z cytrusów. Świetnie pasuje do pasztetów.

Składniki:

Czas przygotowania: 20 minut 

Czas pieczenia: 60 -70 minut 


120 g niełuskanego sezamu 

80 g mielonego siemienia lnianego 

30 g mielonych migdałów czyli mąki migdałowej 

10 g psyllium 

80 g nasion słonecznika

1 łyżeczka przyprawy do piernika 

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

otarta skórka z połowy pomarańczy lub klementynki i cytryny 

po 5 sztuk suszonych śliwek, moreli i fig (kupuję bio w Rossmanie) 

garść orzechów laskowych i włoskich posiekanych

3 - 4 jaja w zależności od wielkości 

30 g oliwy z oliwek 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać na 170° C.

Sezam i siemię lniane zmielić krótko w młynku. Suszone owoce pokroić w paseczki, orzechy przesiekać. Do misy wsypać wszystkie suche składniki i dobrze przemieszać. Jaja ubić mikserem z oliwą przelać do suchych składników wymieszać. Wyłożyć formę 20 x 10 (u mnie nieco większa ma około 12x 22). Masę przełożyć do formy wyrównać wierzch łyżką i piec w piekarniku około 60 -70 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz