piątek, 26 grudnia 2025

Torcik migdałowy z musem czekoladowym


Keto torcik migdałowy z musem czekoladowym i z polewą (bez mąki pszennej, sycący, intensywnie czekoladowy).


Ten torcik powstał z myślą o deserze, który naprawdę syci, a nie tylko „udaje” słodkie zakończenie posiłku. Migdałowy blat jest wilgotny i delikatny, mus czekoladowy zaś kremowy i głęboki w smaku, a całość domyka polewa kakaowa. To ciasto dobrze wpisuje się w styl keto / low carb.


Sprawdzi się zarówno jako mały tort na kilka porcji, jak i elegancki deser do kawy. Możesz użyć erytrytolu, ale jeśli nie trzymasz się sztywno keto – miód lub cukier również się sprawdzą.

Wskazówki:

Torcik najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się ułożą.

Jeśli chcesz wersję bardziej keto użyj erytrytolu i czekolady 85–90%. Ja miałam jedną 100%.

Możesz dolną warstwę nasączyć amatetto z herbatą lub kawą. 


Składniki:

tortownica 22 cm 
lub kwadratowa 
23x23

6 jaj
250 g mąki migdałowej
aromat migdałowy (trochę)
3 łyżki erytrytolu lub miodu/ cukru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia


Krem mus czekoladowy:


400 ml śmietanki 30%
2 gorzkie czekolady
1 łyżeczka przyprawy do piernika 
płatki migdałowe

Polewa czekoladowa:


2 pełne łyżki miodu płynnego
50 g masła
2 łyżki kakao
1-2 łyzki wrzącej wody 


Przygotowanie:


Biszkopt migdałowy:


Jaja w tempo. pokojowej ubij z erytrytolem ( 3 łyżki) na prawie biały puch ( około 7-8 minut mikserem) 

Dodaj mąkę migdałową, aromat migdałowy i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj już ręcznie szpatułą lub trzepaczką.

Przejej masę do formy wyłożonej papierem bez smarowania tłuszczem.

Piecz w 170–175°C przez ok. 30–35 minut, do suchego patyczka.

Wystudź całkowicie, a następnie przekrój blat poziomo na dwa blaty.


 Mus czekoladowy


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej przyprawę i śmietankę ubij na półsztywno. Schłódź w lodówce.

Następnie dolny blat posmaruj połową  musu.

Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij.

Wstaw do lodówki na minimum 1–2 godziny, aby mus się ustabilizował.

 Polewa:


W rondelku rozpuść masło z miodem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.Wlej 1–2 łyżki wrzącej wody tylko tyle, by polewa była gładka i lejąca. Lekko przestudzoną polewą polej wierzch torciku.

Posyp płatkami migdałowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz