poniedziałek, 19 października 2015

Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe)


Pyszne, delikatne, leciutkie dzięki pianie z białek knedle. Można je nadziewać w zasadzie każdym farszem oraz owocami. Moja propozycja to farsz ze szpinakiem. 


SKŁADNIKI:

ok. 700 g ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę i  wystudzonych
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 jaja w tym jedno do posmarowania wierzchu
sól do smaku

Farsz:
paczka rozmrożonego szpinaku ( liście)
paczuszka orzeszków piniowych ( można je zastąpić innymi np. włoskimi)
sól do smaku
cebula pokrojona w kosteczkę
oliwa do podsmażenia cebulki ok.; 1 łyżki
2 ząbki czosnku
odrobina białego wina
kaszka kukurydziana do obtaczania



PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotuj farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, sól, szpinak ( jeśli szpinak ma duże liście dobrze je przesiekać nożem porozmrozeniu i odciśnięciu wody). Na osobnej patelni uprażyć orzeszki. Farsz chwilkę podsmażyć razem, wlać wino i odparować. Pozostawić do ostygnięcia.

Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto.
.
Ciasto podzielić na równe części ( wyszło 8 szt.). Uformować z każdej części kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach C, aż będą rumiane. 

My jedliśmy je z ketchupem:)