SKŁADNIKI
mąka orkiszowa jasna + do podsypywania - 350 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista - 100 g
jarmuż sproszkowany - 25 g
woda lenia - 300 ml
sól
drożdże - 1 opakowanie
miód - 1 łyżeczka
kminek - 2 łyżeczki
jajo + łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE
Mąki i sproszkowany jarmuż wsypujemy do miski, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, wsypujemy kminek, sól i miód. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy okrągłe bułeczki podsypując mąką. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie rozbijamy jajko, wlewamy mleko i mieszamy. Pędzelkiem smarujemy każdą bułeczkę, posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 minut. Ja na ostatnie 10 minut zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni.