wtorek, 8 października 2019

Zupa krem z topinamburu ze smażonymi ziemniakami

Smak topinamburu jest niezwykły, ziemisty, orzechowy. Lubię wszystko co jest z niego przygotowane. Ma niski indeks glikemiczny.

SKŁADNIKI 

500 g topinamburu
2 mączyste ziemniaki + jeden do usmażenia "skwarków" ziemniaczanych
olej
cebula biała
wywar z warzyw
liść laurowy
ziele angielskie
pestki słonecznika
oliwa truflowa

PRZYGOTOWANIE:

Obrać topinambur i od razu wkładać do zimnej wody, aby nie czerniał. Obrać ziemniaki. Obrane warzywa pokroić w dość spore kowalki i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekaną cebulę. Następnie zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować 20 minut do miękkości. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować.
Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto.

Zupę wylać i posypać pestkami oraz kosteczkami ziemniaka i polać oliwą truflową. 



3 komentarze:

  1. bardzo lubię topinambur więc pewnie i ta zupa by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką zupą nie miałam do czynienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kiedyś krem z topinamburu, lata temu - chętnie ponowię ten przysmak. Lubimy takie zapomniane, korzeniowe warzywa. Np. tak samo jak skorzonerę.

    OdpowiedzUsuń