SKŁADNIKI
500 g topinamburu
2 mączyste ziemniaki + jeden do usmażenia "skwarków" ziemniaczanych
olej
cebula biała
wywar z warzyw
liść laurowy
ziele angielskie
pestki słonecznika
oliwa truflowa
PRZYGOTOWANIE:
Obrać topinambur i od razu wkładać do zimnej wody, aby nie czerniał. Obrać ziemniaki. Obrane warzywa pokroić w dość spore kowalki i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekaną cebulę. Następnie zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować 20 minut do miękkości. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować.
Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto.
Zupę wylać i posypać pestkami oraz kosteczkami ziemniaka i polać oliwą truflową.
Obrać topinambur i od razu wkładać do zimnej wody, aby nie czerniał. Obrać ziemniaki. Obrane warzywa pokroić w dość spore kowalki i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekaną cebulę. Następnie zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować 20 minut do miękkości. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować.
Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto.
Zupę wylać i posypać pestkami oraz kosteczkami ziemniaka i polać oliwą truflową.
bardzo lubię topinambur więc pewnie i ta zupa by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńZ taką zupą nie miałam do czynienia :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś krem z topinamburu, lata temu - chętnie ponowię ten przysmak. Lubimy takie zapomniane, korzeniowe warzywa. Np. tak samo jak skorzonerę.
OdpowiedzUsuń