niedziela, 6 października 2019

Pasztet warzywny z grzybami leśnymi

Pasztet z grzybami leśnymi Wyszedł mi przepyszny pasztet i od razu zapisałam przepis. Przyjemnie grzybowy w smaku. Kremowa konsystencja. Myślę, że jest to jakiś sposób na wykorzystanie grzybów, które w tym roku niesamowicie obrodziły.
Ja ten pasztet polecam na Święta Bożego Narodzenia. Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało.
forma keksówka 10x20 cm

SKŁADNIKI:


 2 marchewki
 pietruszka korzeń
1/2 selera (dużego lub mały)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 batat
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
olej
5-6 grzybów leśnych  podgrzybków

sól i pieprz
2-3 liście laurowe
3 szt. ziela angielskiego

po pół łyżeczki:
kminu rzymskiego
kolendry
szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżka mielonego siemienia lnianego ( do związania ale może być też bułka tarta)

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby np. świeże podgrzybki udusić na niewielkiej ilości oleju -jeśli suszone- umyć, namoczyć i ugotować 20 minut do miękkości (w zależnosci czy całe kapelusze czy pocięte w paski). Ugotować soczewicę bez soli (1:2). Czas gotowania 20 minut. Odcedzić.
Warzywa obrać pociąć w dużą kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości kolejne 20 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek, mielone siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Papier wysmarować niewielką ilością oleju. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Wystudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz