Ja ten pasztet polecam na Święta Bożego Narodzenia. Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało.
forma keksówka 10x20 cm
SKŁADNIKI:
2 marchewki
pietruszka korzeń
1/2 selera (dużego lub mały)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 batat
cebula
czosnek
olej
5-6 grzybów leśnych podgrzybków
sól i pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
kmin rzymski
kolendra
gałka muszkatołowa
mielone siemię lniane 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby świeże podgrzybki udusić na niewielkiej ilości oleju -jeśli suszone- umyć, namoczyć i ugotować 20-40 minut do miękkości (w zależnosci czy całe kapelusze czy pocięte w paski). Ugotować soczewicę bez soli (1:2). Czas gotowania 20 minut. Odcedzić.
Warzywa obrać pociąć w dużą kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości ok. 20 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek, mielone siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Papier wysmarować niewielką ilością oleju. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz