niedziela, 6 października 2019

Pasztet warzywny z grzybami leśnymi

Wyszedł mi przepyszny pasztet i od razu zapisałam przepis. Przyjemnie grzybowy w smaku. Kremowa konsystencja. Myślę, że jest to jakiś sposób na wykorzystanie grzybów, które w tym roku niesamowicie obrodziły.
Ja ten pasztet polecam na Święta Bożego Narodzenia. Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało.


forma keksówka 10x20 cm

SKŁADNIKI:

2 marchewki
pietruszka korzeń
1/2 selera (dużego lub mały)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 batat
cebula
czosnek
olej
5-6 grzybów leśnych  podgrzybków

sól i pieprz
liście laurowe
ziele angielskie

kmin rzymski
kolendra
gałka muszkatołowa

mielone siemię lniane  1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby świeże podgrzybki udusić na niewielkiej ilości oleju -jeśli suszone- umyć, namoczyć i ugotować 20-40 minut do miękkości (w zależnosci czy całe kapelusze czy pocięte w paski). Ugotować soczewicę bez soli (1:2). Czas gotowania 20 minut. Odcedzić.
Warzywa obrać pociąć w dużą  kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości ok. 20 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek, mielone siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Papier wysmarować niewielką ilością oleju. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Wystudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz