niedziela, 6 października 2019

Pasztet warzywny z grzybami leśnymi

Wyszedł mi przepyszny pasztet i od razu zapisałam przepis. Przyjemnie grzybowy w smaku. Kremowa konsystencja. Myślę, że jest to jakiś sposób na wykorzystanie grzybów, które w tym roku niesamowicie obrodziły.
Ja ten pasztet polecam na Święta Bożego Narodzenia. Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało.

forma keksówka 10x20 cm

2 marchewki
pietruszka korzeń
1/2 selera ( dużego lub mały)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 batat
cebula
czosnek
olej
5-6 grzybów leśnych  podgrzybków

sól i pieprz
liście laurowe
ziele angielskie

kmin rzymski
kolendra
gałka muszkatołowa

mielone siemię lniane  1 łyżka


Grzyby-jeśli suszone -  umyć, namoczyć i ugotować 40 minut do miękkości. Świeże podgrzybki udusić na niewielkiej ilości oleju.Ugotować soczewicę bez soli (1:2). Czas gotowania 30 minut. Odcedzić.
Warzywa obrać pociąć w dużą  kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa ( wyjąć lisice laurowe i ziele angielskie), liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości ok 20 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek,  siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Papier wysmarować niewielką ilością oleju. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Wystudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz